Maria Necsulescu (Jidvei): Vinul a inceput sa preia procente din piata berii

Anul 2018 a fost unul pe cat de bun pe atat de provocator pentru celebrul producator de vinuri, Jidvei.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 18 Februarie 2019

Intr-un interviu oferit in exclusivitate jurnalistilor AgroFood, directorul general adjunct Jidvei, Maria Necsulescu a precizat ca doar pana la finalul celui de-al treilea trimistru din 2018, compania a inregistrat 121 milioane de lei, suma provenita din comercializarea de vin numai pe pe piata interna.

 „A fost un an bun in care, desigur, am avut parte si de provocari. Inceputul sezonului de coacere a strugurilor a fost, dupa cum bine stiti, marcat de multe ploi ceea ce a impus un numar mai mare de stropiri. Vremea s-a imbunatatit simtitor in a doua parte a verii, iar acest lucru a contribuit la o productie de exceptie din toate punctele de vedere, calitativ si cantitativ”, a declarat pentru AgroFood, Maria  Necsulescu.

DSC_0210

Vinul a inceput sa preia procente din piata berii

Marii jucatori de pe piata autohtona a vinului sustin ca in ultima perioada, industria se indreapta catre noi trenduri. Iar unul dintre acesta consta in faptul ca multi consumatori fideli ai berii au inceput sa aleaga diverse sortimente de vinuri in detrimentul bauturii favorite.

„Ne aflam intr-un punct in care piata romaneasca de vinuri pare sa se indrepte din ce in ce  mai evident spre vinuri de calitate, vinuri mai scumpe si produse care au in spate o poveste ce merita spusa, descoperita. De asemenea, putem observa ca, incet, incet, vinul a inceput sa preia procente din piata berii. Din ce in ce mai multe persoane au inceput sa bea vin la restaurant si inclusiv in cluburi”, a explicat directorul general adjunct al Jidvei.

Un semnal destul de bun ce pozitioneaza industria vinului in topul segmentelor a caror evolutie se desfasoara cu pasi rapizi si pe piata de la noi. Insa, totodata, acest lucru conduce implicit piata locala a vinului catre noi provocari: „cred ca una dintre principalele provocari in acest moment este data de faptul ca exista foarte multe produse la raft, iar pentru noi este foarte important sa fim cat mai vizibili, astfel incat cei care iubesc vinurile noastre sa ne gaseasca fara dificultate. Pentru segmentele de nisa, produsele premium, este foarte important ca intregul concept de design pentru produsul respectiv, sa fie unul special, sa iasa in evidenta si sa spuna o poveste despre acesta”, a tinut sa precizeze  Maria Necsulescu.

Feteasca Regala din gama Traditional – produsul cel mai apreciat

Conform datelor companiei, la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an, Jidvei a inregistrat 121 milioane de lei venit net din vanzarea de vin pe piata interna ; din aceasta suma, 10 procente le-a inregistrat vinul roze si 2% cel rosu.  

 „Daca vom corela aprecierea cu vanzarile, in fruntea acestui clasament se afla Feteasca Regala din gama Traditional, ceea ce ne bucura pentru ca vorbim despre un soi autohton, un soi romanesc. Urmeaza Grigorescu Dry Muscat, Craita alb demisec, Traditional Riesling si Traditional roze”.

Intrebata ce sortiment a impresionat consumatorul in 2018, Maria Necsulescu ne-a exemplificat: „la inceputul lui 2018, am lansat un produs dedicat Centenarului Romaniei Mari, un produs aniversar: Vinul Unirii. Ne-am dorit sa aducem astfel un omagiu tuturor celor care s-au dedicat infaptuirii unitatii nationale, marcand astfel unul dintre cele mai frumoase momente de sarbatoare a tuturor romanilor”.

DSC_0012

La inceputul lunii septembrie 2018, vinuri provenite de la peste 1.700 de producatori din treizeci si noua de tari au fost jurizate in cadrul Austrian Wine Challenge Vienna – AWC Vienna, cel mai mare concurs de vinuri recunoscut oficial la nivel mondial.

Compania Jidvei a obtinut, in cadrul editiei de anul trecut, doua medalii de aur cu vinurile Grigorescu Gewurztraminer 2017 si cupajul TR+SB 2017 din gama Mysterium.  

De asemenea, trei dintre vinurile Jidvei au fost distinse cu medalii de argint, Maria Feteasca Alba 2017 din gama Owner’s Choice, Vinul Unirii Feteasca Regala 2017 si vinul spumant Jidvei Extra Dry.