Maramures: Investitiile in legumicultura au depasit anul trecut suma de 150.000 de euro

Legumicultorii asociati din judetul Maramures au investit in anul 2018, peste 150.000 de euro in noi terenuri si dotari, a declarat vicepresedintele Asociatiei Legumicultorilor din Maramures, Viorel Pop.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 08 Ianuarie 2019

``Estimam ca anul trecut am derulat investitii in valoarea de 150.00 de euro, iar o mare parte din bani s-au dus spre achizitionarea de noi terenuri destinate culturilor in aer liber si solarii, dar si in dotari sau modernizari de echipamente, indeosebi motopompe. Anul acesta, in functie de evolutia pietei vom continua sa achizitionam terenuri sau arendam, indeosebi in zona cursurilor de apa, terenuri care se preteaza culturilor legumicole. Incercam sa reintroducem in circuitul agricol acele terenuri care in urma cu 30-40 de ani au mai fost exploatate si, cu o imbunatatire consistenta a solului, ar putea fi reutilizate``, a punctat Viorel Pop. 

Potrivit acestuia, terenurile care se preteaza legumiculturii sunt situate in campia Somesului si Lapusului, dar si in localitatile in care nu exista acces direct la surse de apa. 

``Pentru legumicultura apa, calitatea solului si caldura sunt vitale. Ne orientam spre a achizitiona terenuri de buna calitate situate in Campia Somesului si a Lapusului, in vecinatatea celor doua rauri (Somes si Lapus), dar si in unele sate care detin terenuri bune, chiar daca se afla la mare distanta de surse de apa, dar sunt potrivite pentru culturile noastre. Terenurile situate in apropierea raurilor ne usureaza foarte mult munca, iar irigarea se poate face mult mai usor, insa in cazul terenurilor fara nicio sursa de apa, fie ducem apa in teren si o depozitam, fie sapam pentru a gasi o sursa de apa, adica incercam sa avem propria fantana, dar nici in acest caz nu ar fi sufficient`` a precizat Pop.

Reprezentantul Asociatiei Legumicultorilor din Maramures a mai subliniat ca investitiile in dotari efectuate in anul 2018 au constat in achizitionarea de motopompe, instalatii pentru incalzirea serelor, tractoare, remorci, instalatii de irigare, dar si elemente metalice pentru amenajarea solariilor.

Totodata, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Virgil Tantas, a precizat ca investitiile in domeniul legumiculturii au fost cele mai ridicate anul trecut comparativ cu perioada ultimilor ani, la fel ca si cele realizate pentru agroturism.