MADR anunta modificari in Programul National Apicol 2017 – 2019

Programul National Apicol (PNA) pentru perioada 2017 - 2019 va suferi modificari in ceea ce priveste normele de aplicare, sprijinul financiar si masurile din program, conform unor completari aduse Hotararii Guvernului nr. 443/2017 aprobate in sedinta de joi, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 14 Mai 2018

Astfel, pentru achizitionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox se introduce un termen de transmitere a proceselor verbale incheiate intre cooperativa si membrii acesteia, respectiv anual, dupa plata ajutorului, pana la 1 martie, si se reglementeaza sanctiunea aplicata in cazul in care nu sunt transmise in termenul prevazut. De asemenea, in cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica, se reglementeaza numarul.

"In vederea autorizarii furnizorilor de medicamente este necesar sa se specifice ca acestia trebuie sa fie autorizati sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ sa se prezinte copia documentului care atesta autorizarea sanitara veterinara. Avand in vedere ca se deconteaza 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasati in pastoral, in documentul care atesta aceasta trebuie sa fie mentionat numarul de stupi deplasati in pastoral", precizeaza MADR.

Potrivit sursei citate, in scopul stabilirii eligibilitatii furnizorilor de cutii este necesara introducerea documentului de autorizare pentru comercializare a cutiilor, respectiv copia certificatului de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului a furnizorilor de cutii. In context, pentru exactitatea reglementarii, in cazul achizitionarii de matci si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica se redefinesc dimensiunile minime/maxime ale efectivului detinut in vederea achizitionarii de matci si/sau familii de albine.

De asemenea, se reglementeaza decontarea cheltuielilor in functie de efectivul detinut, conform adeverintei ANZ, pentru toate masurile.

 "Pentru evitarea crearii conditiilor artificiale este necesara reglementarea conditiei ca furnizorii de medicamente, matci, familii de albine sau stupi sa nu poata fi si beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori in Programul National Apicol pentru perioada 2017 - 2019. Totodata, tot pentru evitarea crearii conditiilor artificiale, in cadrul Programului, solicitantul care este si furnizor constituit sub o alta forma de organizare decat cea prin care solicita sprijin nu este eligibil", arata institutia.

Nu in ultimul rand, termenul limita de depunere a cererilor pentru obtinerea sprijinului pana la data de 15 august se inlocuieste cu 1 august, din cauza timpului redus pentru efectuarea pana la data de 15 octombrie atat a controalelor administrative si la fata locului, cat si a platii sprijinului, avand in vedere numarul mare de apicultori solicitanti ai sprijinului.