MADR: Sanctiuni in valoare de 80.000 de lei pentru comercializarea vinurilor falsificate

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat actiuni de verificare a calitatii si conformitatii tuturor vinurilor existente pe piata.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 11 Aprilie 2018

In urma controalelor au fost depistate in depozitele unor distribuitori din judetele Buzau, Galati si Neamt unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Pentru identificarea unor eventuale  fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificarii prezentei apei exogene, respectiv a prezentei alcoolului etilic de alta natura decat cel obtinut prin fermentarea naturala a strugurilor.

Probele au fost analizate de catre Laboratorul de Spectrometrie de Masa, Cromatografie si Fizica Ionilor din cadrul Institutului National  de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj Napoca.

Rezultatele au confirmat prezenta apei exogene si a alcoolului de alta origine decat cel provenit din fermentatia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezinta elementele infractiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei si vinului 164/2015.

Printre masurile luate de catre autoritati se numara si acordarea de sanctiuni contraventionale in valoare de 80.000 de lei.