MADR: Legumele si fructele romanesti sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale

Legumele si fructele romanesti produse de catre persoane fizice sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale, sunt crescute pe sol si fertilizate in principal organic, au concluzionat inspectorii din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Directiile Agricole Judetene (DAJ), in urma controalelor efectuate in 185 de piete agroalimentare si 82 de depozite engros din Romania.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 05 Aprilie 2019

Potrivit unui comunicat de presa al ministerului de resort, actiunile de control au vizat 2.920 de operatori economici, dintre care 1.650 persoane fizice si 1.270 persoane juridice. Pe durata controalelor, au fost prelevate 28 probe din urmatoarele soiuri: mere, cartofi, ardei, castraveti, rosii, patrunjel, dovlecei, lamai, salata verde, ridichi, capsuni, ciuperci etc.

Totodata, atestatele de producator cu suspiciuni asupra calitatii de producator sau asupra cantitatilor de legume posibil de obtinut in raport cu suprafetele cultivate au fost retrase, in vederea verificarii de catre DAJ-uri la primariile emitente.

In urma actiunilor de control s-a constatat ca pietele agroalimentare din Romania ofera consumatorilor legume de sezon proaspete precum salata, ceaps si usturoi verde, ridichi, spanac, verdeturi (patrunjel, marar, leustean), radacinoase, castraveti, precum si mere, cartofi, ceapa uscata, nuci si altele produse de fermierii autohtoni. 

De asemenea, produsele autohtone se deosebesc prin calitate si prospetime de loturile de legume si fructe din import sau comert intracomunitar, care prezinta in marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fara caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratarii prin ceruire fina. 

„Loturile de legume si fructe provenite din import sau din comert intracomunitar pierd din prospetime si fructuozitate, prin transport si depozitare, de regula fiind recoltate inainte de maturare pentru a rezista la transport si depozitare. Majoritatea legumelor si fructelor provenite din tarile europene sau din import sunt obtinute prin tehnici de cultura super intensive sau intensive, cu dirijarea in totalitate a factorilor de nutritie si de mediu. Legumele si fructele romanesti produse de persoane fizice sunt, in totalitate, obtinute prin metode traditionale, mostenite in gospodaria taranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate in principal organic, irigate prin brazda sau picurare, ceea ce le confera calitati organoleptice si insusiri culinare deosebit de appreciate”, mentioneaza reprezentanti MADR. 

O alta concluzie a controalelor tematice arata faptul ca toate cantitatile de legume si fructe autohtone sunt recoltate si aduse in pietele agroalimentare spre a fi oferite consumatorilor in aceeasi zi, sau cel mai tarziu, in ziua urmatoare recoltarii, ceea ce le confera prospetime si savoare specifice.