Legumele vor deveni tot mai rare din cauza schimbarilor climatice

Legumele ar putea sa devina tot mai rare in intreaga lume din cauza modificarilor climatice, daca noi forme de culturi agricole nu vor fi implementate si daca agricultorii nu vor alege sa cultive varietati de plante mai rezistente, au avertizat oamenii de stiinta.

Scris de Ramona Dascalu, Joi, 14 Iunie 2018

Cresterea temperaturii globale cu 4 grade Celsius la care se asteapta expertii in 2100, daca modificarile climatice vor continua in ritmul actual, va reduce recoltele cu 31,5%, in medie, se afirma intr-un studiu publicat in revista Academiei americane de stiinte (PNAS).

Aerul mai cald si rezervele mai scazute de apa ar explica aceasta scadere cu aproape o treime a recoltei globale de legume, plante care au un rol crucial in asigurarea unei alimentatii sanatoase. 

Europa de Sud si zone intinse din Africa si Asia de Sud ar putea fi deosebit de afectate din acest punct de vedere. 

Pentru a obtine aceste rezultate, cercetatorii au trecut in revista 174 de studii ce examinau impactul generat de mediul inconjurator asupra recoltelor de legume si asupra continuturilor nutritive ale legumelor, efectuate incepand cu anul 1975.

"Am centralizat pentru prima data toate dovezile disponibile despre impactul avut de dereglarile climatice asupra recoltelor si asupra calitatii legumelor si leguminoaselor", a rezumat unul dintre autori, Alan Dangour, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine. 

"Analiza noastra sugereaza ca daca vom continua ca si cum nimic nu se intampla, dereglarile climatice vor reduce considerabil disponibilitatea globala a acestor alimente importante", a adaugat acelasi cercetator.

"Trebuie sa actionam de urgenta, inclusiv prin sustinerea unei agriculturi care sa reziste mai bine la modificarile climatice, si acest lucru trebuie sa fie o prioritate a guvernelor din lumea intreaga", a insistat Alan Dangour.

Un al doilea studiu publicat in PNAS s-a concentrat asupra porumbului, cea mai cultivata planta pe plan mondial.

Majoritatea vasta a porumbului exportat provine din Statele Unite, Brazilia, Argentina si Ucraina.

Cu o crestere de 4 grade Celsius a temperaturii globale pana la sfarsitul secolului, exista "sanse de 86% (...) pentru ca acesti patru mari exportatori de porumb sa aiba parte de cel mai prost an agricol din istoria lor, intr-o maniera simultana", au precizat autorii studiului.

"Am ajuns la concluzia ca in contextul in care planeta se incalzeste, devine tot mai probabil pentru diferite tari ca ele sa fie nevoite sa faca fata, simultan, unor pierderi majore de recolte, fapt ce are implicatii importante pentru preturile alimentelor si pentru securitatea alimentara", a avertizat autoarea principala a cercetarii, Michelle Tigchelaar, profesor la Universitatea Washington (UW) din Statele Unite ale Americii.