Legea privind pescuitul si acvacultura a fost declarata neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca Legea de modificare a OUG privind pescuitul şi acvacultura este neconstitutionala in ansamblul sau.

Scris de Ramona Dascalu, Joi, 10 Mai 2018

CCR a fost sesizata de preşedintele Romaniei, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate şi a constatat ca Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca Legea de modificare a OUG privind pescuitul şi acvacultura este neconstitutionala in ansamblul sau.

Judecatorii constitutionali au constatat ca intreaga problematica a privatizarii societatilor cu profil piscicol şi a amenajarilor piscicole, aflate in portofoliul Agentiei Nationale pentru Pescuit şi Acvacultura, tine de regimul juridic general al proprietatii, deci de domeniul legii organice, iar conditiile administrarii, concesionarii sau inchirierii bunurilor proprietate publica trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organica.

"Prin urmare, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura ar fi trebuit sa fie adoptata şi votata ca lege organica (...). Totodata, intrucât dispozitiile art.I pct.17 din legea criticata modifica limitele speciale ale pedepsei cu inchisoarea pentru infractiunile din domeniul piscicol stabilite prin lit.a)-c) ale art.65 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008, Curtea a constatat ca acestea au un caracter organic şi, in consecinta, legea supusa controlului de constitutionalitate trebuia votata şi adoptata ca lege organica", se mai arata in comunicat.

CCR a mai constatat ca, in conditiile in care forma adoptata de Camera Deputatilor modifica substantial configuratia initiativei legislative şi a formei adoptate de Senat, au fost incalcate şi dispozitiile constitutionale referitoare la principiul bicameralismului.

Parlamentul a transmis pe 21 martie preşedintelui, in vederea promulgarii, Legea privind aprobarea OUG nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.