Laptele romanesc provoaca revolte in randul producatorilor italieni

Laptele romanesc de import a devenit adevarat subiect de disputa pentru producatorii si pastorii italieni.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 12 Februarie 2019

Din cauza faptului ca tot mai multi procesatori si comercianti italieni prefera sa cumpere laptele produs in Romania pentru ca este mai ieftin, fermierii din Sardinia au inceput sa devina sceptici in ceea ce priveste profitul business-ului lor, recurgand la proteste.

Jurnalistul italian Diego Fusaro a postat pe pagina sa de Twitter o imagine cu o masina de mare tonaj inconjurata de vehicule ale politiei explicand faptul ca: „laptele romanesc circula sub escorta carabinierilor, pentru a fi protejat de revolta localnicilor”  (pic.twitter.com/QlcLWmjTuz)

In postarea sa, jurnalistul nu se sfieste sa-si arate indignarea fata de importul de lapte, mentionand ca acesta reprezinta unul dintre efectele negative ale procesului de globalizare: „fermierii din Sardinia ajung sa bea lapte romanesc, sicilienii vor manca portocale din Maroc”, mai scrie Fusaro pe Twitter.

Cu toate acestea, in imaginea postata de jurnalist nu se distinge niciun semn care sa evidentieze faptul ca laptele ar proveni din Romania, scrie blastingnews.

In acest context, protestatarii cer sa-si poata vinde laptele cu cel putin 70 de eurocenti pe litru si ameninta ca vor boicota alegerile regionale din 24 februarie.

Intre timp, INS anunta ca in Romania, in luna decembrie 2018 cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a crescut cu 2,7% fata de luna noiembrie 2018 si cu 7,9% fata de luna decembrie 2017.