Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la 2 legi din sectorul zootehnic

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constitutionala a României (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si in ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 07 Mai 2018

In ceea ce priveste Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, seful statului arata ca, pe 28 aprilie, Parlamentul i-a transmis spre promulgare aceasta lege, insa precizeaza ca prin continutul sau actul normativ incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum si pe cele ale art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie.

Presedintele mentioneaza ca legea dedusa controlului de constitutionalitate prevede ca: "(1) Schema de ajutor de stat prevazuta in prezenta lege se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; (2) In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator."

In acest context, presedintele Iohannis subliniaza ca in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, Comisia Europeana este singura institutie care decide asupra compatibilitatii masurii cu normele Uniunii Europene incidente.

Presedintele Iohannis arata ca simpla notificare a Comisiei Europene cu o schema de ajutor de stat, asa cum se prevede legea criticata, nu echivaleaza cu incuviintarea ei de catre Comisie.

"Prin contradictia cu aceasta norma interpusa celei de referinta constitutionala, intregul act normativ dedus controlului de constitutionalitate incalca art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie", afirma el. 

Seful statului mentioneaza ca, potrivit Constitutiei, economia României este o economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta, iar statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie.

El subliniaza ca in dreptul intern ajutorul de stat este reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, ce a fost adoptata in scopul reglementarii procedurilor nationale in materia ajutorului de stat. 

Presedintele Iohannis aminteste ca, in forma initiala, legea criticata preciza expres faptul ca "schema de ajutor de stat prevazuta de prezenta lege se implementeaza dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat", insa subliniaza ca in urma reexaminarii aceasta dispozitie a fost eliminata.

Seful statului solicita CCR sa constate ca legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie este neconstitutionala in ansamblu.

Mergând pe aceleasi considerente, presedintele Iohannis a sesizat luni CCR si asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol, sustinând ca si aceasta este neconstitutionala in ansamblul sau.