Introducerea caselor de marcat electronice va fi amanata cu 3 luni

Guvernul amana cu trei luni obligativitatea agentilor economici de a introduce casele de marcat cu jurnal electronic de la 1 iunie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 29 Mai 2018

Asadar, propunerea de ordonanta de urgenta prevede amanarea termenelor obligatiilor de introducere a noilor case de marcat, astfel:

      - pana la 1 septembrie 2018, in cazul operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii,

      - pana la 1 noiembrie 2018, in cazul operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mici.

Conform autoritatilor, pana in acest moment, nu a fost autorizata nicio firma care sa vanda in Romania case de marcat cu jurnal electronic. De asemenea, legea caselor de marcat presupune ca toti operatorii economici din Romania sa fie legati la un server ANAF, prin casele de marcat, iar scopul acestui act normativ este ca, prin intermediul acestui sistem, autoritatea fiscala sa poata monitoriza mult mai eficient activitatile economice si sa reduca astfel evaziunea fiscala.

Piata caselor de marcat fiscale este estimata la aproximativ 20 milioane de euro, potrivit informatiilor din piata. Casele de marcat electronice au un pret ce porneste de la aproximativ 100-200 de euro in cazul modelelor simple si pana la 500-700 de euro in cazul modelelor mai complexe, care pot fi integrate cu aplicatii software.