In Harghita stocurile de cartofi sunt in scadere

Stocurile de cartofi ale fermierilor din Harghita sunt in scadere, din cauza cererii tot mai mari din ultima perioada, care a dus si la cresterea pretului, de patru ori mai mare decat in anii precedenti.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 05 Februarie 2019

Directorul Directiei pentru Agricultura Harghita, Torok Jeno, a precizat ca anul trecut productia de cartofi a fost slaba in vestul Europei, din cauza secetei, motiv pentru care importurile sunt mult mai mici decat in alti ani, iar cererea pentru cartofii autohtoni este mare, fapt care influenteaza si pretul la producatori. 

"In sfarsit, a venit un an favorabil, dupa trei ani cand pretul era foarte slab. Anul trecut, in aceasta perioada, era inca pretul in jur de 40 de bani si asa a fost de trei ani, unii lucrau chiar in pierdere si s-a redus si suprafata (cultivata cu cartofi - n.r.). In acest an pretul este foarte bun, a pornit in toamna, la recoltare, de la un leu/kg, la sfarsitul anului a ajuns la 1,4 lei/kg, iar acum este 1,7 lei/kg, de patru ori mai mare", a explicat Torok Jeno. 

Potrivit sursei citate, la producatorii mari de cartofi, care au contracte anuale ferme, majoritatea cartofilor s-au vandut fabricilor de chipsuri, acestia ramanand cu un stoc redus, raportat la cererea crescuta. 

In prezent, se mai gasesc cartofi la producatorii mici si mijlocii din judet, care "tin la pret", dorind astfel sa-si recupereze cheltuielile facute anul trecut.