INS: Crestere a activitatii in comertul cu amanuntul si majorari de preturi, in mai-iulie

Managerii estimeaza o crestere in perioada mai - iulie, a activitatii in comertul cu amanuntul, o relativa stabilitate a numarului de salariati in industrie si servicii si o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 29 Mai 2019

In cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2019, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se estimeaza crestere accentuata (sold conjunctural +46%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%), spune INS.


In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +25%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +10%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +19%) si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +30%).