Finantare europeana de 50.000 de euro pentru infiintarea unei fabrici de peleti din resturi de vita de vie

O fabrica de peleti din resturi de vita de vie va fi infiintata, in comuna Ostrov, de o persoana fizica autorizata, cu ajutorul unei finantari europene de 50.000 de euro, a declarat presedintele Grupului de Actiune Locala (GAL) Muntii Macinului-Dunarea Veche, Ana-Maria Cazacu.

Scris de Ramona Dascalu, Marti, 10 Iulie 2018

Proiectul privind realizarea fabricii de peleti din resturi de vita de vie a fost initiat de Daniela Olteanu si a primit cel mai mare punctaj din partea GAL pe masura care sprijina antreprenoriatul non-agricol si crearea de locuri de munca, a precizat sursa citata.

"Peletii vor fi realizati din resturile de vita de vie rezultate in urma taieturilor, atat de pe terenurile proprii ale initiatorului proiectului, cat si de la alti cultivatori, propunand astfel o modalitate de valorificare durabila a deseurilor agricole rezultate in urma taierii vitei de vie, fiind recunoscuta valoarea calorica a acestui deseu agricol. Astfel, a demonstrat utilizarea resurselor locale, dar si folosirea energiilor regenerabile, peletii reprezentand o varianta de producere a energiei termice care raspunde cerintelor de utilizare a energiei 'verzi', 'curate' si 'regenerabile', o alternativa economica si confortabila la combustibilii fosili", a precizat Ana-Maria Cazacu.

GAL Muntii Macinului - Dunarea Veche este un parteneriat public-privat, infiintat in august 2016, in baza OUG nr. 26/2000 si autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfasura activitati specifice implementarii Strategiei de dezvoltare locala a teritoriului Muntii Macinului - Dunarea Veche, in cadrul Masurii 19 Leader a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

Prin Strategia de dezvoltare locala a GAL Muntii Macinului-Dunarea Veche, conducerea grupului a atras 2.884.209,31 de euro finantare europeana, din care 2.307.368,31 de euro reprezinta suma alocata finantarii proiectelor prin intermediul a zece masuri. Suma poate fi accesata de autoritati, fermieri, asociatii neguvernamentale si intreprinderi private mici si mijlocii din 16 unitati administrativ-teritoriale din judetul Tulcea, care nu pot avea acces la suma de 1,1 miliarde de euro alocata prin mecanismul financiar Investitii Teritorial Integrate - Delta Dunarii.