Fermierii ungari nu pot sa isi transporte cerealele din cauza nivelului redus al Dunarii

Cerealele recoltate de fermierii ungari sunt blocate in silozuri din cauza nivelului redus al apelor Dunarii a impus oprirea transportului fluvial, informeaza intr-un articol publicat marti cotidianul ungar Magyar Idok, transmite MTI.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 21 Noiembrie 2018

In mod normal, o mare parte din productia de cereale a Ungariei este exportata pe Dunare, insa seceta din acest an a dus la scaderea nivelului apelor Dunarii astfel ca traficul fluvial a fost paralizat. Chiar daca cererea de cereale este una solida, producatorii nu au alta alegere decat sa astepte sa incheie contracte cu livrare la o data ulterioara.

Tamás Petoházi, presedintele Asociatiei producatorilor de cereale din Ungaria, sustine ca incepand din vara aproape nicio livrare de cereale nu a fost facuta pe Dunare. In plus, situatia este agravata de lipsa spatiilor de depozitare in conditiile in care toate silozurile din apropierea Dunarii au fost inchiriate iar o mare parte din recolta este in continuare in mainile fermierilor.

``Traderii nu au mai cumparat cereale de o perioada lunga de timp chiar daca producatorii au in stocuri cereale pe care le pot oferi la vanzare``, spune Petohazi. Acesta a adaugat ca transportul fluvial poate fi inlocuit de cel feroviar sau rutier insa experienta arata ca transportul rutier este mai scump cu 15-20%.

Prognozele nu sunt foarte favorabile. Chiar daca unele precipitatii sunt asteptate in zilele urmatoare acestea nu vor schimba substantial nivelul apelor Dunarii. Va mai dura cateva luni pana cand raul va redeveni navigabil astfel incat comertul cu cereale si stocurile vor reveni la un nivel echilibrat abia la primavara.

Dunarea este o ruta majora pentru exportul de cereale dinspre Europa de Est spre Europa Occidentala.