Fermierii europeni s-au saturat de cultura de rapita

Fermierul britanic Charles Matts tocmai a terminat de strans cea mai proasta recolta de rapita din viata sa, intr-un moment in care preturile mari ar fi facut ideala vanzarea acestei productii, transmite Bloomberg.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 04 Septembrie 2019

Cotatiile futures la rapita pe bursa de la Paris au crescut cu 9% comparativ cu nivelul redus inregistrat la inceputul lunii martie. Cu toate acestea, Charles Matts, la fel ca multi alti fermieri din Europa, nu are prea multa rapita de vandut, dupa ce daunatorii i-au mancat jumatate din recolta. Chiar daca preturile sunt la un nivel ridicat, fermierii incep sa se gandeasca daca merita sa continue sa planteze rapita.

Rapita, usor de identificat gratie florilor de culoare galbena, este utilizata sub forma de furaje si ulei intr-o gama larga de produse variind de la biocombustibil la maioneza. Preturile, in acest moment, sunt la cel mai ridicat nivel de dupa 2013 dupa ce Europa a strans cea mai mica recolta din ultimele 13 sezoane. Interdictia impusa de Uniunea Europeana pentru anumite pesticide au crescut riscul atacurilor insectelor, iar fermierii au fost loviti si de vremea secetoasa din ultimii ani.

„De-a lungul anilor, rapita a fost cea mai profitabila cultura a noastra, insa intrebarea este daca va ramane asa. Nu avem prea multa rapita de vanzare”, a spus Charles Matts, care mai cultiva grau, orz si fasole.

Nathan Cordier, de la firma de consultant Agritel, spune ca desi este devreme sa faca estimari, seceta si daunatorii ar putea duce la diminuarea suprafetelor cultivate cu rapita in Franta, principalul producator din UE. 

„Fermierii sunt reticenti la ideea de planta o cultura care va fi mancata de daunatori”, precizeaza Cordier.

In conditiile in care oferta de rapita este supusa la presiuni, preturile ar putea profita si de recenta disputa comerciala dintre UE si Indonezia. Blocul comunitar a majorat tarifele pentru motorina bio provenita din Indonezia, care este produsa in principal pe baza de ulei de palmier, ceea ce ar putea duce la cresterea cererii pentru uleiul de rapita destinat productiei de carburanti.

In mod normal, preturile mari ii fac pe fermieri sa majoreze suprafetele cultivate. Insa, dificultatile intampinate de cei care decid sa cultive rapita ar putea sa reduca atractivitatea acestei culturi intr-un moment in care in Europa urmeaza sa inceapa insamantarea pentru recolta din 2020. Fermierii europeni au probleme in a controla daunatorii dupa interdictia utilizarii insecticidelor din familia neonicotinoidelor, care sunt daunatoare pentru albine.

Desi este posibil ca suprafetele insamantate cu rapita sa creasca fata de anul trecut, iar preturile la rapita sunt mai atractive decat la grau, provocarile cu care se confrunta fermierii in a-si proteja culturile se numara printre factorii care ar putea impiedica o extindere semnificativa a ariilor insamantate, sustine analistul Commerzbank AG Michaela Kuhl.

„Fermierii ezita sa planteze o cultura care va fi mancata de daunatori”, spune si Owen Cligg, manager la firma britanica United Oilseeds.

Dupa recolta proasta din acest an, este posibil ca Europa sa cumpere mai multa rapita decat de obicei de peste hotare. Incepand din data de 1 iulie si pana in prezent, importurile s-au dublat comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar aproape toate livrarile suplimentare au venit din Ucraina, arata datele Comisiei Europene.

Intre timp, unii fermieri au decis sa treaca la alte culturi care sunt interschimbabile cu rapita. Dupa ce fermierul britanic Charles Matts a pierdut jumatate din cultura de rapita, a replantat ovaz. Pentru anul 2020, insa, este in mijlocul lucrarilor de insamantare a unei noi culturi de rapita pentru ca a fost profitabila in trecut, iar alternativele sunt limitate. 

„Intotdeauna credem ca aceasta este ultima incercare, dar ii vom mai da o sansa”, a afirmat Charles Matts.