Fermierii: Presedintele Iohannis nu este interesat de agricultura romaneasca

Dimitrie Musca proprietarul CAI Curtici reproseaza presedintelui Romaniei ca nu este interesat de ceea ce se intampla cu agricultura romaneasca. Mai mult, in cadrul conferintelor organizate de catre Federatia Nationala PRO AGRO, Dimitrie Musca atrage atentia europarlamentarilor ca nu se face nimic pentru ca fermierii sa fie protejati.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 09 Mai 2018

„Domnilor europarlamentari, nu ati facut nimic pentru protejarea fermierilor. Neonicotinoidele nu noi le-am inventat, companiile le-au inventat pentru a combate Tanymecus. Acum noi ce sa facem? De ce nu ati putut obtine macar o derogare in continuare?”, a punctat Dimitrie Musca.

Totodata, Dimitrie Musca i-a reprosat presedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul ca a plecat de la eveniment inainte sa asculte care sunt problemele cu care se confrunta fermierii romani pentru a se intalni cu presedintele Klaus Iohannis.

Nemultumirile fermierilor vin in contextul in care luni, presedintele Romaniei a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si in ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol.

Referitor la actul normativ privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, seful statului arata ca, pe 28 aprilie, Parlamentul i-a transmis spre promulgare aceasta lege, insa precizeaza ca prin continutul sau actul normativ incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum si pe cele ale art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie.

Presedintele mentioneaza ca legea dedusa controlului de constitutionalitate prevede ca: „(1) Schema de ajutor de stat prevazuta in prezenta lege se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; (2) In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator.”

In acest context, presedintele Iohannis a punctat ca in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, Comisia Europeana este singura institutie care decide asupra compatibilitatii masurii cu normele Uniunii Europene incidente.

In plus, Iohannis arata ca simpla notificare a Comisiei Europene cu o schema de ajutor de stat, asa cum se prevede legea criticata, nu echivaleaza cu incuviintarea ei de catre Comisie.