FAO: Productia de carne de porc in China va creste, din nou, dupa 2020

Productia de carne de porc in China ar urma sa creasca, din nou, dupa anul 2020, pentru a raspunde cererii masive pe termen lung, in conditiile in care pesta porcina africana a afectat semnificativ efectivele de porcine din statul asiatic si a majorat importurile, se arata intr-un raport publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) , transmite Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 09 Iulie 2019

Totusi, pe termen mediu exista incertitudini considerabile legate de pesta porcina africana, care pare mult mai dificil de gestionat decat raspandirea parazitilor locali in recolta (un tip de vierme african, numit "armyworm") in China si in alte parti din Asia, au anuntat cele doua institutii in raportul lor comun "Perspectivele agricole in perioada 2019-2028".

Productia de carne de porc in China ar urma sa scada cu 5% anul acesta, in timp ce importurile ar urma sa creasca la aproape doua milioane de tone, de la un nivel mediu de 1,6 milioane de tone, in perioada 2016-2018. Tarifele vamale impuse de China impotriva furnizorilor din SUA, ca rezultat al razboiului comercial, ar trebui sa stimuleze cererea pentru importurile din Brazilia, Canada si Uniunea Europeana (UE), apreciaza FAO si OECD.

Atat productia, cat si consumul de carne de porc in China ar urma sa se redreseze in perioada 2020 - 2028, inainte de a reveni la tendinta de crestere pe termen lung. Aceste evolutii ar putea duce la reducerea productiei pe plan global, se arata in raport.

"Masurile de tinere sub control a epidemiei ar urma sa reduca moderat productia de carne de porc pe plan global. Deoarece succesul lor este nesigur, impactul pe termen mediu al epidemiei ar putea deveni mai severe decat se anticipeaza in prezent", avertizeaza FAO si OECD.

Autoritarile chineze au anuntat, luna trecuta, ca va acorda sprijin financiar crescatorilor de porci afectati de pesta porcina.