FAO: Preturile mondiale la alimente au ramas stabile in decembrie

Indicele global al preturilor produselor alimentare a ramas practic neschimbat in decembrie 2018, comparativ cu luna anterioara, preturile mai mari la cereale fiind contracarate de ieftinirea zaharului si a lactatelor, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 11 Ianuarie 2019

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2018, acest indice a avut o valoare de 161,7 puncte, comparativ cu un nivel de 161,6 puncte in luna noiembrie 2018. 

Pe ansamblul anului trecut, aceste indice a inregistrat o valoare medie de 168,4 puncte, in scadere cu 3,5% fata de 2017 si cu aproape 27% sub nivelul de varf de 230 de puncte atins in anul 2011, a subliniat FAO.

``Pretul zaharului a scazut pentru cea mai mare perioada a anului 2018, iar preturile la legume, ulei, carne si lactate au scazut si ele comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, preturile internationale la toate categoriile importante de cereale au crescut in 2018``, a precizat FAO.

Organizatia internationala nu a oferit joi o noua prognoza privind productia mondiala de cereale in 2018. Conform estimarilor din luna decembrie, FAO se asteapta la o scadere a productiei mondiale de grau si porumb in 2018, in timp ce recolta de orez ar urma sa ating o noua valoare record.