Exporturile de cafea ale Vietnamului vor atinge un nivel record in acest an

Vietnamul va exporta o cantitate record de cafea in acest an, gratie cererii globale sustinute pentru soiul de cafea robusta, pentru care Vietnamul este cel mai mare cultivator mondial, transmite Bloomberg.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 08 Noiembrie 2018

Do Ha Nam, directorul general de la Intimex Group, cel mai mare exportator de cafea din Vietnam, sustine ca exporturile totale de cafea ale tarii asiatice vor depasi 1,8 milioane tone in acest an.

``Piata mondiala consuma toate livrarile de cafea din Vietnam. Pur si simplu livrarile nu sunt suficiente pentru a face fata cererii``, sustine Do Ha Nam, care este si vicepresedintele Vietnam Coffee and Cocoa Association.

Potrivit estimarilor, consumul mondial de cafea robusta, utilizat in principal de companii precum Nestle SA pentru a produce cafea instant, ar urma sa atinga un nivel record in sezonul actual, gratie cresterii cererii pentru aceasta varietate pe pietele in curs de dezvoltare. Aceasta este o veste buna pentru fermierii din Vietnam, care in luna octombrie s-au bucurat de o crestere de 10% a preturilor locale, pe fondul revenirii cotatiilor futures globale.

Potrivit analistilor de la RCMA Group, cererea mondiala de cafea robusta va atinge un nivel record de 71 milioane tone in acest sezon, comparativ cu 64 milioane tone in sezonul 2016-2017. Separat, analistii de la IMARC Group sustin ca piata mondiala de cafea instant va creste cu 4,7% pe an pana in 2023 cand va ajunge la 14 miliarde de dolari, de la 10,4 miliarde dolari în 2017.

Pentru a face fata acestei cresteri, in acest an Intimex a construit trei noi facilitati de procesare a cafelei robusta, cu o capacitate combinata de 180.000 de tone, ceea ce i-a dus capacitatea totala de procesare la 750.000 de tone, a dezvaluit Do Ha Nam. Compania vietnameza se asteapta ca vanzarile sale externe sa creasca cu 20% in acest an pana la un nivel record de 510.000 de tone. Pe langa faptul ca este exportator de cafea, Vietnamul importă boabe de cafea pentru re-export sau utilizare pe piata interna.