Experti ai Comisiei Europene vin in Romania

O echipa de experti a Comisiei Europene se va afla in Romania in perioada 11 - 13 februarie, la solicitarea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, adresata comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara Vytenis Andriukaitis, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 07 Februarie 2019

Reprezentantii Comisiei Europene, impreuna cu specialisti din cadrul MADR si cu experti de la ANSVSA, vor analiza o noua abordare a cazuisticii pestei porcine africane din ultima perioada.

Conform datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina africana evolueaza in Romania in 302 localitati din 19 judete, cu un numar de 1.137 de focare, dintre care 19 in exploatatii comerciale, in timp ce in alte doua judete s-au semnalat doar cazuri la mistreti.

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt, in continuare, in judetele: Tulcea - 573 (dintre care cinci focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A si 116 de cazuri la mistreti), Ialomita - cu 125 de focare in gospodariile populatiei si 126 de cazuri la mistreti, Braila - cu 104 de focare (dintre care 10 focare la exploatatii comerciale si trei cazuri la mistreti), Calarasi - cu 102 de focare (dintre care un focar la o exploatatie comerciala si 40 de cazuri la mistreti), Constanta (91 de focare in gospodariile populatiei si cinci cazuri la mistreti) si Bihor - cu 52 de focare in gospodariile populatiei si doua cazuri la mistreti.

In restul judetelor afectate se inregistreaza de la unul pana la 26 de focare. Conform datelor ANSVSA, pana in acest moment au fost eutanasiati 364.920 de porci.