Eurodeputatii doresc sanctiuni mai dure pentru a garanta bunastarea animalelor in UE

Din cauza faptului ca multe dintre calatoriile lungi pot deveni un factor de stres pentru animalele domestice, Parlamentul European doreste sa se asigure ca animalele transportate sunt mai bine protejate.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 13 Februarie 2019

In fiecare an, milioane de animale sunt transportate pe distanțe lungi in UE si in tari terte pentru reproducere, crestere si sacrificare. Din 2009 pana in 2015, numarul animalelor transportate in interiorul UE a crescut cu 19%, de la 1.252,1 milioane la 1.492,8 milioane. A crescut numarul la porci, pasari de curte si cai, in timp ce numarul de bovine, ovine si caprine a scazut. In aceeasi perioada, numarul de loturi de animale vii din UE a crescut intre 400.000 si 430.000 pe an.

In acest moment, exista in vigoare norme UE privind protectia si bunastarea animalelor pe durata transportului, insa pe data de 14 februarie urmeaza sa fie votata o rezolutie prin care se solicita o mai buna aplicare a acestor norme, sanctiuni si reducerea duratelor de calatorie.

Asadar, conform eurodeputatilor, calatoriile care dureaza mai mult de 8 ore trebuie sa fie reduse cat mai mult posibil. Acestia propun solutii alternative, precum transportul de produse de origine animala, mai degraba decat animalele vii, si dezvoltarea unitatilor de sacrificare si de prelucrare a carnii in fermele sau macelariile locale.

Totodata, deputatii europeni recomanda utilizarea tehnologiilor moderne, precum sistemele de localizare geografica, pentru urmarirea in timp real a calatoriilor. De asemenea, acestia solicita statelor membre sa efectueze mai multe controale la fata locului pentru a reduce numarul celor care incalca normele.

Totodata, Parlamentul solicita sanctiuni mai dure pentru a descuraja practicile rele, inclusiv sanctiuni pentru tarile UE care nu aplica in mod corespunzator normele europene. Companiile care incalca aceste norme se pot confrunta cu interdictii referitoare la utilizarea vehiculelor si navelor inadecvate, retragerea licentelor de transport si instruirea obligatorie a personalului privind bunastarea animalelor.