Etichetele produselor congelate ar putea contine recomandarea de a fi preparate termic inainte de consum

Etichetele produselor de origine vegetala congelate ar putea contine, in viitor, recomandarea ca aceste produse sa fie preparate termic inaintea consumului, propunerea venind in teleconferinta organizata miercuri de Comisia Europeana pe tema produselor congelate Greenyard.

Scris de Ramona Dascalu, Joi, 12 Iulie 2018

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), remis miercuri AGERPRES, in scurt timp, Comisia Europeana urmeaza sa transmita o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandari pentru fi difuzate catre consumatorii din toate statele membre.

"In urma discutiilor, s-a propus ca pentru viitor sa se mentioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea sa fie preparate termic, inainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termica - fierbere)", precizeaza ANSVSA.

Teleconferinta a fost organizata de Comisia Europeana, prin DG SANTE, cu toate statele membre, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) si, posibil, in alte produse de origine vegetala congelate ale acestei firme.

S-a reiterat necesitatea ca autoritatile competente din statele membre sa continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria.

"ANSVSA monitorizeaza in continuare procedurile de retragere si rechemare ale firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele congelate, incluse pe lista de distributie comunicata", mentioneaza comunicatul citat.

Anterior, miercuri dimineata, Autoritatea Sanitara Veterinara a a anuntat ca rezultatele de laborator au infirmat prezenta Listeriei monocytogenes in probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la comercializare. Este vorba despre fasole verde taiata, broccoli, ardei gras fâsii, porumb dulce, amestec mexican de legume. Acestea s-au aflat pe lista de distributie a produselor congelate pentru care s-a initiat retragerea preventiva de la comercializare din statele membre.