EXCLUSIV. Crama Tohani: Romanii sunt fani vinuri romanesti

Dan Bundur, reprezentant al Cramei Tohani, a declarat pentru site-ul AgroFood ca romanii prefera vinurile romanesti in detrimentul celor din import. De asemenea, acesta sustine ca segmentul vinurilor seci este in crestere la noi in tara.

Scris de Ramona Dascalu, Marti, 15 Mai 2018

Ce fel de vinuri prefera romanii? S-au schimbat gusturile in materie de vinuri in ultimii ani?

Eu cred ca segmentul vinurilor seci, pe care se pune accent de o buna bucate de vreme, a crescut. Nu mai suntem in situatia inceputului deceniului trecut, cand erau inca la mare moda vinurile demidulci, chiar dulci. Piata s-a educat, nu cu viteza pe care ne-am dori-o, dar se intampla lucruri pozitive.

Cred ca se degusta din toate, se gusta, se bea orice fel de vin, dar in segmentul care ne intereseaza pe noi, cele seci si demiseci sunt in crestere, si ma refer aici la vinurile dedicate HoReCa.

Pun romanii pret pe calitatea vinului?

Lucrul bun este ca romanii isi beau vinul. Vinurile romanesti se consuma cel mai mult. Se face si export, dar romanii inca sunt fani vinuri romanesti. Se descopera si vinuri din import, se mai ajusteaza pretul, de precizat fiind faptul ca vinurile din afara ii mai readuc pe unii producatori romani cu picioarele pe pamant, referitor la preturile cu care ies in piata.

Calitatea vinului romanesc a crescut, avem multe crame care fac vinuri bune, suntem apreciati in afara, dovada si participarile la targurile international de profil, medaliile care se iau. Strainii care ne viziteaza tara sunt foarte incantati de vinurile noastre,  mai ales de raportul calitate – pret. Piata creste, sper ca si publicul sa inteleaga si sa se raporteze la calitate.

Cum ne dam seama ca bem un vin bun? Exista elemente distinctive pe eticheta sticlei sau doar simplul fapt ca este mai scump decat celelalte reprezinta un indicator al calitatii?

Pretul poate fi un indicator al calitatii, dar nu este tot timpul. Ca sa iti dai seama daca bei un vin bun, trebuie sa te pricepi, sa ai niste notiuni in acest domeniu. In ceea ce priveste simplii consumatori, ei trebuie sa stie doar atat: daca iti place inseamna ca e bun. Vinul pe care il bei poate fi asociat cu un preparat, poate sa pice foarte bine in acel moment al zilei, al discutiei, al situatiei. Orice raspuns mai elaborate poate fi dat in functie de capacitatea de intelegere a degustatorului.

Care este situatia vanzarilor in ceea ce priveste vinurile Tohani?

Sunt cresteri in privinta vanzarile. Situatia este pe o panta usor ascendenta.

Crama Tohani a participat la Revino Bucharest Wine Fair, desfasurat intre 12-14 Mai, unde 35 de expozanti au prezentatpeste 230 de vinuri premium pentru publicul larg si specializat.