EXCLUSIV - Pasiunea, creativitatea si un gram de nebunie – ``armele`` de succes in gastronomia din sectorul military

Simple, clasice, traditionale, dar cu acel gust ``de altadata`` mult dorit – asa sunt caracterizate retetele pe care bucatarii care activeaza in sectorul military le realizeaza fie pentru simpli soldati, fie ca sunt introduse in meniurile mai sofisticate ale comandantilor.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 14 August 2018

Osman Nuran are 37 de ani si este bucatarul Scolii de Aplicatie a Fortelor Navale Romane (una dintre structurile Fortelor Navale Romane) din 2010. Ca orice profesionist din orice alt domeniu, Osman ne-a povestit ca a inceput sa fure aceasta meserie din momentul in care si-a descoperit pasiunea pentru tot ceea ce inseamna gastronomie.

De cele mai multe ori, ziua sa de lucru incepe in jurul orelor 04.30. – 05.00, atunci cand ajunge la nava ca sa aprinda plitele electrice pentru ca nu exista butelie cu aragaz si nu exista o ora fixa  la care ia sfarsit programul. Cu toate acestea, Osman nu-si imagineaza sa profeseze in alt sector.

``Am furat aceasta meserie. Am furat-o atunci cand am descoperit pasiunea pentru gastronomie. Pentru mine, cea mai mare satisfactie pe care mi-o ofera acest job consta in faptul ca, permanent sunt in contact direct cu oamenii, practic ma aflu intr-o continua socializare``, ne-a marturisit cu zambetul pe buze, dar usor timid.

Cand l-am intrebat care a fost cea mai mare satisfactie a acestei meserii, nu a ezitat sa ne raspunda ferm:

``Pentru mine cea mai mare multumire vine din certificarea pe care ti-o confera un simplu ``multumesc`` sau o strangere de mana venite din partea militarilor pentru care gatesc. Nu au fost putine cazurile cand, am fost chemat la masa pentru a fi felicitat – iar acesta reprezinta unul dintre cele mai pretioase momente ale acestei profesii``.

Pasiunea cu care isi exercita meseria  se resimte de cele mai multe ori in gustul mancarii pe care o prepara si asta dintr-un simplu motiv: ``pasiunea te face creativ. Creativitatea si spontaneitatea in aceasta profesie se traduce prin acel gram de nebunie de a avea curajul sa combini diverse arome, ingrediente ce iti personalizeaza retetele``, ne-a explicat Osman.

``Cand alegi sa profesezi o astfel de meserie, trebuie sa intelegi ca aceasta vine la pachet cu o responsabilitate foarte mare, pentru ca atunci cand lucrezi cu alimente si cu oameni nu-ti permiti sa te joci sub nicio forma spunand ca <merge si asa>. Sa nu uitam ca un produs, din momentul in care il cumperi  si pana il asezi in farfurie nu trebuie numai sa nu se altereze sau sa nu fie expirat, ci trebuie sa-i pastrezi proprietatile la nivel optim``.

Desi e binecunoscut faptul ca in armata, fasolea cu ciolan reprezinta felul de mancare traditional mult apreciat, Osman ne-a spus ca la capitolul ``cele mai apreciate`` feluri de mancare se numara ciorbele de pasare, tocanitele de cartofi, balastrul (cum mai este denumit pilaful in termeni militari), mancarea de mazare si celebrul ghiveci.

In ceea ce priveste deserturile, clatitele si gogosile ocupa primele locuri in preferintele militarilor.