Dorin Cojocaru (APRIL): "In pietele de cartier exista multe produse falsificate"

Producatorii trebuie sa aiba constiinta ca nu merge sa faca frauda atunci cand eticheteaza produsele, dar ar trebui sa existe si autoritati de control bine pregatite, impartiale si foarte exigente, a declarat intr-un workshop de specialitate, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 12 August 2019

"Trebuie sa facem unele compromisuri, pentru sa suntem o societate civilizata, suntem in 2019 si respectam niste regulamente. Trebuie sa avem etichetarea corespunzatoare, sa se scrie procentul de grasime, procentul de proteina, valorile nutritionale. Daca doriti sa traim conform Bibliei, ca acum 2000 de ani, in care se scria sa mancam direct de la furnizor, atunci ne cumparam 2-3 vaci acasa, 2-3 capre, ne facem o micro-ferma si traim intr-o lume ideala. Dar, momentan, traim in Romania, in Bucuresti, si trebuie sa mergem la piata si la magazine sa ne cumparam produsele alimentare. Noul Regulament european care modifica Regulamentul 182 pe fraude alimentare e mult mai permisiv, pentru ca la nivel de Uniune Europeana civilizatia si constiinta sunt la alt nivel. La noi aici, in Balcani, inca mai traim cu chestia aia 'Lasa, domne, ca merge si asa!'. Trebuie sa scoatem un pic din constiinta producatorilor ideea ca merge sa faci frauda si aici, ar trebui ca autoritatile de control sa fie bine pregatite, sa fie impartiale si foarte exigente. Pe partea de hypermarketuri, lucrurile stau bine, la cate controale exista. Sincer, eu fac cumparaturile din hypermaketuri. In schimb, in pietele de cartier exista multe produse falsificate", a spus Cojocaru.

Reprezentantul APRIL a adaugat ca toti consumatorii trebuie sa fie informati atunci cand aleg produsele de pe rafturile magazinelor, in timp ce fiecare este indicat sa aiba o dieta personalizata, in functie de stilul de viata.

"Trebuie sa ne adaptam dieta in functie de viata pe care o ducem si mediul in care traim, pentru ca fiecare avem un organism, iar ADN-ul nostru, factorii de mediu, factorii de munca, stresul ne influenteaza foarte mult si atunci, o dieta trebuie sa fie personalizata. Stiinta este mult inaintea timpurilor. Poate la noi inca nu s-a impamantenit sau nu avem toate informatiile, dar pe rafturile magazinelor gasim o diversitate foarte mare de produse alimentare imbogatite cu Omega3, degresate, fara grasimi, fara zahar, fara lactoza. Dumneavoastra trebuie sa fiti foarte bine informati pentru a alege de pe rafturile hypermarketurilor produsele potrivite. De multe ori citesc articole in presa, chiar in presa centrala, in care se spune, de exemplu, ca iaurtul standardizat nu este bun. Am inteles, dar atunci cum respect Regulamentul european 1169 care ma obliga sa etichetez valoarea nutritionala a produsului? Ce scriu, ca are o valoare variabila in functie de ce mananca vaca?", subliniat Dorin Cojocaru.