Director AFIR: Achizitiile publice sunt o oroare in Romania

Directorul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Ionut Chesnoiu, a declarat joi, la Targoviste, ca achizitiile publice sunt o oroare, fie ca sunt pe fonduri europene, fie din fonduri nationale.

Scris de Ramona Dascalu, Vineri, 11 Mai 2018

''Un lucru important, si zic eu ca ne va ajuta foarte mult in implementare, este faptul ca putem permite de la notificarea selectarii proiectului pentru finantare, putem deja sa demaram procedurile de achizitie. Stiu ca achizitiile publice sunt o oroare in toata Romania, fie ca vorbim de fonduri europene, fie ca vorbim de PNDL, fie de fonduri nationale pe programe'', a afirmat Chesnoiu, intr-o intalnire cu producatori din judetul Dambovita.

Acesta a spus si ca in scurt timp vor fi lansate noi masuri in cadrul programelor cu finantare europeana.

''Avem anul acesta si vom lansa in scurt timp noile masuri de finantare. Deja de saptamana viitoare suntem in grupurile de lucru, vom convoca comitetul de monitorizare si vom lansa si 4.1, 6.1, 4.2 si un pic mai tarziu irigatii. Nu se vor schimba foarte multe lucruri, am incercat sa pastram niste ghiduri cat de cat la acelasi nivel, la aceleasi prevederi ca cele trecute astfel incat sa nu va bulversam in creionarea cererilor de finantare. Am intervenit doar acolo unde a trebuit sa detaliem lucrurile care ne-au fost ridicate ca probleme intampinate de dumneavoastra, fie in accesare, fie in implementare'', a mai spus directorul AFIR, Ionut Chesnoiu. 

Acesta le-a vorbit producatorilor din Dambovita si despre posibilitatea accesarii de fonduri pentru depozite de procesare fructe.

''Avem programe de finantare pentru depozite logistice de procesare, unde sprijinul public poate merge pana la 70%, daca e vorba de cooperative, daca nu, 50% si suma maxima cofinantata din bugetul UE este de 2,5 milioane de euro'', a spus Chesnoiu.

Directorul AFIR, Ionut Chesnoiu, precum si reprezentanti din Ministerul Agriculturii s-au intalnit, joi, la Targoviste, cu autoritati locale si beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) din regiunea Sud Muntenia.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost joi intr-o vizita in judetul Dambovita si nu a putut participa la aceasta intalnire pentru ca a trebuit sa mearga la sedinta de Guvern. Daea i-a salutat pe cei prezenti si le-a transmis ca reprezentantii ministerului le vor asculta problemele si le vor raspunde la intrebari.