Daea: Romania a realizat peste 30 de milioane de tone de cereale in 2018

Romania a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale, fata de 27 de milioane de tone anul trecut, productiile de porumb si floarea soarelui ocupand primul loc in Uniunea Europeana, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 04 Decembrie 2018

``Productia de cereale de anul acesta depaseste 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone si suntem pe primul loc in Uniunea Europeana (UE), fiind cea mai mare productie de pana acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafata in judetele din centrul tarii, dar pana in prezent am depasit 18 milioane de tone. Si la porumb suntem pe primul loc in UE``, a spus Daea.

Suprafata insamantata anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare iar la floarea soarelui de 1,01 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii a precizat ca, in cateva zile, vor fi anuntate datele definitive privind productiile obtinute in aceste an, dar si randamentul.

In acest an, recolta de grau a depasit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare fata de anul trecut cand s-a cifrat la 10 milioane de tone, desi, potrivit sefului MADR, a fost un an greu, in care ``Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme``.

Recolta de cereale paioase de vara a ajuns la 12,8 milioane de tone, in crestere usoara, sub 1%, fata de anul trecut, cand a fost de 12,7 milioane de tone, cu o productie medie de 4.655 kg/ha, comparativ cu anul trecut, de 4.598 kg/ha.

Anul trecut, Romania a raportat o productie totala de cereale de aproape 27 de milioane de tone, adica 1,4 tone pe fiecare roman, cu recorduri istorice la grau, mazare, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri si porumb. Productia de grau, secara si triticale a fost de aproximativ 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar, in timp ce la porumb, recolta ``a sarit`` la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar. Si la floarea-soarelui a fost consemnata o productie record de 3,167 milioane de tone in 2017, cu un randament de 2,72 tone la hectar.