Daea: Comisia de agricultura din P.E. a eliminat plafonarea obligatorie

Unul dintre obiectivele cele mai importante ale Politicii Agricole Comune pentru care Romania a militat in toate structurile europene a avut castig de cauza in comisia pentru agricultura din Parlamentul European, unde, prin votul dat, s-a eliminat plafonarea obligatorie, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 03 Aprilie 2019

„Politica Agricola Comuna 2021 - 2027 este pe un drum bun privind Romania si privind fermierii romani si nu numai. Unul dintre obiectivele cele mai importante ale Politicii Agricole Comune pentru care Romania a militat in toate structurile europene astazi a avut castig de cauza in comisia pentru agricultura din Parlamentul European, unde, prin votul dat, s-a eliminat plafonarea obligatorie. Noi am propus un amendament si din fericire am avut castig de cauza. Este o bucurie formidabila pentru fermierii romani, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici”, a spus Daea. 

Conform unui comunicat al ministerului de resort, astfel se va lasa la latitudinea statelor membre modul de actiune in aceasta privinta. Mai mult decat atat, in urma consultarilor fermierilor romani, s-a constatat ca dorinta acestora este ca viitoarea Politica Agricola Comuna sa nu impuna plafonarea platilor la o anumita suma.

„Romania a militat pentru eliminarea plafonarii, aceasta fiind de neacceptat in planul deciziei generale, in acest sens, fiind aduse argumentele necesare care au vizat faptul ca ar fi putut ingreuna procesul de simplificare si subsidiaritate. Prin nivelul financiar si plafonarea platilor directe, Romania ar fi fost profund dezavantajata, iar fermierii aflati in plin proces de capitalizare, de asemenea”, se mai spune in comunicat.

Petre Daea a subliniat ca aceasta decizie este o asteptare legitima pentru toti fermierii, atat pentru cei romani, cat si pentru cei din toata Europa. 

„Iata ca, din acest moment, avem aceasta libertate de gandire si de actiune in viitoarea Politica Agricola Comuna. Am urmarit aceasta problema foarte atent in ultimii doi ani, etapa cu etapa la toate intalnirile din cadrul Consiliului. Salut aceasta decizie care ii bucura pe fermieri si ma bucurs si pe mine sa o anunt, mai cu seama ca Romania detine presedintia Consiliului Uniunii Europene”, a afirmat Daea. 

De asemenea, potrivit ministrului, s-a aprobat o convergenta progresiva prin care Romania este avantajata prin cresterea subventiei la unitatea de suprafata. 

„Sunt lucruri foarte bune care ne dau curaj si sunt de remarcat pentru ca se realizeaza pe perioada Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Deci, un succes pentru perioada asta ca de altfel si altele, intrucat in domeniul agriculturii fata de patru dosare programate a fi inchise au fost inchise noua si am inaintat foarte mult privind Politica Agricola Comuna”, a adaugat seful de la Agricultura. 

Romania nu a sustinut plafonarea platilor directe pe considerentul ca acest lucru va afecta grav fermele mari ce respecta standardele de mediu, iar acestea vor pierde in competitivitate in raport cu importurile din tarile terte.

De altfel, fermierii din Romania si din alte sase state din Regiunea celor Trei Mari au semnat in decembrie un document privind pozitia acestor tari in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), principalele masuri sustinute de tarile semnatare fiind marirea bugetului PAC, uniformizarea subventiilor, renuntarea la plafonarea subventiilor si pastrarea patrimoniului si gestionarea pamantului. Documentul a fost transmis Comisiei Europene si comisarului pe agricultura Phil Hogan.