Daea: 10.000 de hectare inundate, culturile sunt in pericol temporar

Suprafata agricola afectata de inundatii si grindina este undeva la 10.000 de hectare la nivel national, dar culturile nu sunt compromise, ci doar se afla in pericol temporar, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Scris de Agro Food, Miercuri, 05 Iunie 2019

"Avem informatii despre culturile afectate de inundatii, dar sunt relative, pentru ca ceea ce este astazi nu este maine in sensul ca anumite suprafete pe care acum balteste apa peste cateva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decat in pericol temporar fara sa fie compromisa. Vom avea in curand datele exacte. Este insa o suprafata mica, undeva la 10.000 de hectare la nivel national si asta inseamna diverse culturi afectate de baltiri sau de grindina, atat cu grau cat si cu rapita, orz dar si cu culturi de primavara, in speta floarea soarelui, porumb si anumite suprafete cu mazare. Eu am o vorba: e mai mult bine decat rau pentru agricultura", a precizat Daea.

 

Intrebat cum functioneaza sistemul antigrindina in conditiile in care se inregistreaza fenomene meteo extreme, ministrul Agriculturii a precizat ca pana in prezent au fost lansate in jur de 1.000 de rachete, dar a sustinut ca ne aflam intr-o situatie extrem de delicata pentru ca in anii trecuti nu s-a inregistrat lansarea unui numar atat de mare de rachete - 75 intr-o singura zi.

 

"Sistemul antigrindina a dat aproximativ 1.000 de rachete pana la aceasta data. Stam cu ochii pe aceste puncte de lansare. Este o situatie extrem de delicata nu am avut in anii trecuti o zi in care sa lansam 75 de rachete de la un punct de comanda. Sambata am fost la Ploiesti la centrul de comanda unde specialistii lansasera 75 de rachete, pentru a face fata situatiei cu care s-au intalnit in ziua respectiva. Lucram si actionam ca sa tinem cat putem sub control aceste fenomene", a subliniat seful MADR.

 

Intrebat daca el a oprit grindina pentru Papa Francisc, Daea a raspuns zambind: "Da. Da."

 

Ministrul a mai spus ca o parte din culturile distruse de inundatii se vor reinsamanta. "Daca acum s-a distrus cultura de porumb, pana la 15 iunie o reinsamanteaza. Eu am discutat si cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (pe despagubiri n.r.), dar nu vreau sa va spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obtine fonduri europene la timp. Avem o veste buna pentru oameni: obtinem fonduri europene la timp si suntem mereu alaturi de oameni", a adaugat Petre Daea.

 

Romania se afla, de cateva saptamani, sub Coduri galbene si portocalii de averse torentiale, vijelii si grindina.