Daea, despre majorarea pretului cartofilor: E o situatie normala

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marti, la Galesu, in judetul Constanta, ca majorarea pe piata a pretului cartofilor este una normala si ii indeamna pe cumparatori sa aleaga soiul romanesc, „chiar daca este putin mai sus ca pret”.

Scris de Agro Food, Miercuri, 13 Martie 2019

„Oscilatia aceasta de preturi este generata de piata si fiecare dintre noi interpretam in chei diferite. Eu interpretez ca o situatie normala ca preturile sa oscileze in piata. Sigur, nu in amplitudini mari, dar sunt legate si de calitatea produsului. (…) Eu verific piata si v-as ruga sa intelegeti ca sunt mai tot timpul in contact cu realitatea”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, cresterea pretului cartofilor.

 

Acesta i-a indemnat pe cumparatori sa aleaga cartoful romanesc, chiar daca este mai scump, din respect pentru producatorii locali.

 

„Produsul romanesc este de mai buna calitate si il prefer tot timpul, chiar daca este putin mai sus ca pret. Si facem un serviciu cand consumam produse romanesti, stiind ca sunt foarte bune. Si, din respect pentru producatori, ar trebui sa ne indreptam spre aceste zone si spre producatorii care realizeaza asemenea produse”, a declarat el.

 

Petre Daea mai sustine ca majorarea pretului la cartofi este provocata de costurile cu depozitarea inregistrate de fermieri in timpul iernii, intrucat 'acest cartof nu-l scoatem azi din sol'.

 

'Pretul cartofilor a avut cea mai mare crestere, dar este firesc peste iarna. Sunt lucruri de inteles. Acest cartof nu-l scoatem azi din sol, l-am scos anul trecut. Vedeti, cartoful s-a obtinut anul trecut. Eu spun ca este explicabila aceasta crestere, pentru ca ei cheltuiesc in timpul iernii cu depozitarea, ii tin la o temperatura unde sa nu porneasca vegetatia si aceasta tehnologie, acest procedeu si mod de pastrare este insotit de costuri', a declarat marti seara, Petre Daea, la TVR 1, intrebat cum explica scumpirea cartofilor cu 21% de la inceputul acestui an.

 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), cartofii au continuat sa se scumpeasca in februarie 2019, pretul acestora urcand cu 9,98% fata de ianuarie si cu 21% fata de decembrie 2018.

 

In ansamblu, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,27% in februarie fata de luna precedenta si cu 2,59% fata de ultima luna a anului trecut.