DSVSA Dolj: In satul Hunia nu exista cazuri de PPA

In urma sesizarilor venite la redactie conform carora in satul Hunia din comuna Maglavit, judetul Dolj ar exista cazuri de porci infestati cu PPA, insa satenii ascund acest lucru de teama de a nu li se eutanasia animale, jurnalistii AgroFood au luat legatura cu autoritatile locale.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 30 Octombrie 2018

Potrivit acestora, in acest moment nu exista cazuri de PPA inregistrate.

`` Noi, la acest moment la care discutam, in satul Hunia nu exista nicio suspiciune de boala. Trebuie sa intelegem ca porcii nu mor numai din cauza acestui virus. Este adevarat ca exista o isterie in acest moment. Dar trebuie sa consientizam faptul ca pana la a se da diagnosticul de PPA exista o cale lunga: satenii trebuie sa anunte rata de mortalitate a animalelor, medicii veterinari din zona vor veni si vor recolta probe pe care le vor duce la laborator``, a declarat pentru AgroFood directorul executiv DSVSA Dolj, Andrei Butaru.

In ceea ce priveste masurile pe care autoritatile locale le-au luat deja in zona pentru a impiedica aparitia virusului PPA, Butaru ne-a explicat ca inchiderea targurilor pentru ca animalele sa nu mai circule dintr-o curte intr-alta reprezinta cea mai sigura dintre acestea.

``In acest moment, judetul Dolj are peste 670 de analize realizate anul acesta. Un numar foarte mare in comparatie cu cele realizate in anii precedenti cand numarul acestora era de aproximativ 150-200 de analize efecuate. In perioada de toamna, se constata o mortalitate mai mare in randul animalelor pentru ca oamenii le dau porumb nematurat, iar acest soi este destul de toxic din cauza faptului ca nu este uscat, iar porcul dezvolta o intoxicatie``, a conchis pentru AgroFood directorul executiv DSVSA Dolj.