Compania Slovnaft va produce ingrasaminte lichide pentru agricultura

Compania Slovnaft, membra a Grupului MOL, a construit impreuna cu Stercorat Ungaria o noua linie de productie pentru fabricarea de ingrasaminte lichide pentru agricultura in rafinaria din Bratislava, investitia comuna a partenerilor ridicandu-se la suma de 18 milioane euro.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 11 Iunie 2018

Productia de ingrasaminte va incepe in iunie 2018, capacitatea de productie anuala estimata fiind 50.000 de tone. Noua linie de productie va avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de dioxid de sulf (SO2).

'Extinderea portofoliului de productie al rafinariei din Bratislava respecta strategia Grupului MOL 2030 de crestere a volumului de produse nepetroliere realizate. In acelasi timp, noul produs ne permite sa extindem lantul valoric in domeniul rafinarii titeiului, aducandu-ne tot mai aproape de consumatorul final', a declarat Gabriel Szabo, CEO al Slovnaft.

Unul dintre principalii piloni ai strategiei 2030 a Grupului MOL se refera la extinderea lantului valoric al produselor petrochimice realizate de companie si fabricarea unor produse de mai mare valoare cu aplicatii in industria auto, in domeniul ambalajelor, constructiilor si componentelor electronice. Astfel, compania intentioneaza sa investeasca aproximativ 4,5 miliarde dolari pana la sfarsitul urmatorului deceniu in proiecte de dezvoltare a produselor petrochimice si chimice.

'Tehnologia necesara producerii tiosulfatului de amoniu (ATS) a fost furnizata de compania americana ThioSolv. Ingrasamintele vor fi produse din gaze generate in rafinarie in urma procesului de rafinare a titeiului. Pana acum, Slovnaft procesa aceste gaze in propria unitate de productie a sulfului. Pe langa noul produs, actuala tehnologie vine si cu reduceri considerabile ale emisiilor de dioxid de sulf', a afirmat Marek Hajdu, directorul sucursalei Stercorat Hungary Kft. SK.

Grupul MOL are operatiuni in peste 30 de tari, aproximativ 26.000 de angajati in intreaga lume si peste 100 de ani de experienta in industrie. Grupul MOL controleaza patru rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare, in Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania are, de asemenea, o retea de aproximativ 2.000 de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est, in 9 tari, din care 215 in Romania.