Combaterea eficient? a ambroziei (Ambrosia artemisiifolia) , o buruian? sub inciden?a legii

Ambrozia este o planta cu origini nord-americane, a carei prezenta se face simtita in Europa inca din anul 1860,remarcata in primul rand prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fanului”.

Scris de Adrian Lazar, Miercuri, 01 Noiembrie 2017

Ambrozia este o planta cu origini nord-americane, a carei prezenta se face simtita in Europa inca din anul 1860,remarcata in primul rand prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fanului”.


In Romania, Ambrozia este prezenta pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe campurile insorite si calde sau pe malurile raurilor de campie fiind o expresie clara a denumirii populare de Iarba parloagelor. Cu un potential enorm de raspandire, planta produce peste 3000 de seminte anual, Ambrozia este o adevarata ameninare pentru agricultura, mediu si sanatate publica.

Statistic 15% din populatie este sensibila la polenul acestei plante care determina in fazele usoare un stranut repetat si inrosirea ochiilor iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinita alergica, astm si chiar soc anafilactic la o expunere prelungita. Analizand aria de raspandire a ambroziei precum si simularea distributiei polenului la nivel european se poate concluziona ca in Romania cotele de alerta privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe buna dreptate.

Avand in vedere gradul mare de pericol determinat de raspandirea acestei plante, Senatul Romaniei in sedinta din 24 oct 2017 adopta propunerea legisltativa privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major care introduce o planta sub incidenta legii si care-si propune sa stabileasca “masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si eradicarea plantei”

Planta de Ambrosia artemisiifolia

Strategia de control si combatere – a acestei buruieni trebuie sa inceapa de la cunoasterea si exploatarea unei slabiciuni a plantei si anume inmultirea numai prin seminte. Prin urmare, poate fi formulata foarte usor o strategie de combatere mecanica (dezradacinarea manuala a plantei, sapa manuala sau mecanica) ce va duce la impiedicarea plantei de-a produce seminte, mai ales in zonele noi invadate. In zonele in care gradul de infestare cu ambrosia este foarte mare, singura metoda de combatere eficienta este erbicidarea cu produse specifice si selective a culturilor in care aceasta buruiana este prezenta. In sprijinul strategiilor de control ale acestei buruieni, companiile Dow AgroSciences si DuPont pun la dispozitia autoritatilor si fermierilor produse consacrate si omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole si care au in spectrul de combatere si Ambrozia, cum ar fi:

 

CULTURA                             PRODUS               DOZA                    COMPANIE

Cereale paioase                  Lancelot Super     33 g/ha               Dow AgroSciences

                                            Mustang               0,4-0,6 l/ha         Dow AgroSciences

                                            Lontrel 300           0,3-0,5 l/ha         Dow AgroSciences

Porumb                                Principal plus       440 g/ha              DuPont

                                             Titus plus             307 g/ha              DuPont

                                             Arigo                    330 g/ha              DuPont

                                             Lancelot Super    33 g/ha                Dow AgroSciences

                                             Mustang              0,4-0,6 l/ha           Dow AgroSciences

Sfecla de zahar                    Lontrel 300           0,3-0,5                 Dow AgroSciences

Rapita                                  Galera Super       0,25 l/ha               Dow AgroSciences

                                             Lontrel 300           0,3-0,5 l/ha          Dow AgroSciences

O eficienta mai buna poate fi data de folosirea unui adjuvant, precum si stadiul buruienii care trebie sa fie intre 2 si 6 frunze la momentul erbicidarii.

Ciprian Pacuraru

Business Development Representative DowAgroSciences