Coasta de Fildes vrea sa-si extinda activitatea de procesare a nucilor caju

Coasta de Fildes vrea sa profite de faptul ca este cel mai mare producator mondial de nuci caju.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Sambata, 02 Iunie 2018

In acest sens, autoritatile au pus la punct un plan pe cinci ani destinat extinderii activitatilor de procesare in ideea cresterii veniturilor si oferirii de locuri de munca tinerilor, informeaza AFP.

De la micile productii din urma cu doua decenii, tara din vestul Africii renumita pentru recoltele sale de cacao si cafea a reusit sa devanseze India de pe pozitia de cel mai mare producator mondial de nuci caju.

„Am demonstrat ca stim sa producem, acum ramane sa demonstram ca stim sa vindem si, mai important, sa procesam”, a declarat directorul organismului Cotton-Cashew Council (CCA), Adama Coulibaly.

Gratie preturilor garantate pentru fermieri, recolta de nuci caju a Coastei de Fildes s-a dublat in cinci ani, de la 380.000 de tone in 2014 la 710.000 de tone in 2017, echivalentul a 22% din productia mondiala. In acest an, productia de nuci caju este asteptata sa se ridice la 750.000 de tone insa doar 6% din aceasta va fi procesata local.

Autoritatile din Coasta de Fildes vor sa inverseze tendinta. „In procesare rezida adevarata valoare adaugata...care poate crea locuri de munca. Coasta de Fildes nu isi poate permite sa fie un simplu exportator de materie prima”, a explicat Coulibaly.

În luna martie a acestui an, Banca Mondiala a anuntat ca va acorda Coastei de Fildes o finantare de un miliard de dolari, dintre care 200 milioane de dolari vor fi alocati pentru programe de modernizare a sectorului nucilor caju. Coulibaly spera ca gratie acestei finantari peste cinci ani Coasta de Fildes va putea ajunge la „un grad de procesare de 50% iar in 10 ani va ajunge la 80%”.

In prezent, sectorul include 250.000 de producatori grupati in cateva zeci de cooperative si asigura locuri de munca pentru 1,5 milioane de persoane, direct sau indirect. Guvernul vrea sa puna la punct patru zone agro-industriale destinate procesarii nucilor de caju, amplasate in diferite zone ale tarii. „Este extrem de important pentru Guvern sa lupte impotriva saraciei endemice din aceste zone”, a subliniat economistul Yves Ouya.

Acest ambitios proiect demonstreaza interesul crescut pentru nucile caju, care odata erau o cultura marginala dar care intre timp a devenit o industrie sustinuta de stat. De la o productie de 80.000 de tone pe an in anii 1990, productia s-a multiplicat de aproape zece ori, gratie unei reforme guvernamentale care a introdus un pret garantat de achizitie pentru cultivatorii de nuci caju.