China ar putea relua importurile de soia din SUA (USDA)

China va relua, probabil de la 1 ianuarie, achizitiile de soia din SUA din cauza livrarilor limitate din Brazilia, a anuntat secretarul american de stat pentru Agricultura, Sonny Perdue, transmite Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 05 Decembrie 2018

In urma disputei comerciale dintre primele doua economii ale lumii, China, principala piata pentru oleaginoase, a redus substantial importurile de soia din SUA.

„Deocamdata nu am constatat daca armistitiul comercial dintre SUA si China, anuntat cu ocazia summitului G20 de la Buenos Aires, va determina autoritatile de la Beijing sa elimine taxele vamale instituite la importurile de soia din SUA, a explicat Perdue.

Presedintele american, Donald Trump, si cel chinez, Xi Jinping, au declarat ca au ajuns la un armistitiu in razboiul lor comercial, SUA urmand sa suspende, timp de 90 de zile, intrarea in vigoare a unui nou set de taxe vamale pentru importurile chineze, urmand ca acest ragaz sa fie folosit pentru a da o sansa negocierilor.

Previziunea oficialului american privind reluarea afacerilor cu SUA ale celui mai mare importator global de soia ofera sperante fermierilor americani, afectati de disputa comerciala dintre primele doua economii ale lumii, care a dus si la scaderea preturilor culturilor.

Anul trecut, China a cumparat aproximativ 60% din exporturile de soia ale SUA, volumul tranzactiilor fiind estimat la 12 miliarde de dolari, dar dupa impunerea taxelor vamale de catre administraţta Trump in iulie, a preferat sa achizitioneze din Brazilia.

Perdue nu a dat detalii privind momentul in care China va incepe sa faca achizitii din SUA dar a afirmat ca se asteapta ca primele achizitii de produse agricole sa fie boabele de soia. De asemenea, China ar putea cumpara din SUA orez, carne de porc, sorg si grau, a adaugat Perdue.

In primele noua luni din acest an, exporturile SUA de soia catre China au scazut cu 45%, a anuntat recent Departamentul american al Agriculturii (USDA).