Castelul Bethlen-Haller – magia unui taram nobiliar devenit simbolul vinurilor Jidvei

O zi mohorata de final de noiembrie a strans o mana de jurnalisti pentru a-i transpune intr-o calatorie ce avea sa fie una de poveste, o poveste moderna presarata cu simboluri „nobile”, de demult.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 18 Decembrie 2018

Orele 13.30 pornim catre unul dintre putinele castele nobiliare din Transilvania care a reusit sa treaca testul timpului si al obstacolelor in ultimii 70 de ani: castelul Bethlen-Haller – proprietatea privata a familiei Necsulescu, posesoarea companiei Jidvei.  

Dupa un drum de aproximativ opt ore spre localitatea Cetatea de Balta, castelul ni se infatiseaza de departe in intunericul misterios de pe o colina la intrarea dinspre Tarnaveni.

Zidurile-i masive, construite din caramida si piatra ii confera acea nota de mister ce-ti starneste instant curiozitatea de a-l explora, de a-i asculta povestea. Castelul este construit in stil renascentist francez, cu 4 turnuri circulare de aparare in cele 4 colturi, un turn octogonal pe una dintre fatade.

La intrarea in castel s-a adaugat in secolul al XVIII-lea o terasa inchisa cu tamplarie din lemn la care se ajunge de la intrare pe doua scari in spirala cu balustrada din lemn. Poarta de la intrarea in castel, din lemn sculptat, precum si ancadramentele usilor interioare sunt de-a dreptul impresionante.

castel interior

Castelul are 3 nivele. Subsolul are bolti semicirculare de caramida si in prezent acolo se afla crama. Parterul este amenajat in asa fel incat creeaza negresit o atmosfera medievala, mai ales atunci cand afli ca, aici, in trecut se aflau camerele servitorilor.

„Castelul a fost construit ca unul de vanatoare, ca unul de agrement si nu ca unul de aparare. De-a lungul timpului, castelul a apartinut a 45 de familii de nobili maghiari ce aveau o adevarata viata aventuroasa: donandu-l , mostenindu-l sau pierzandu-l la jocuri de carti. In perioada comunista, castelul a apartinut I.A.S.-ului Jidvei din acea perioada. Dupa revolutie, acesta a devenit proprietatea privata a familiei Necsulescu. Din 2000 pana in 2003, castelul a inceput sa fie renovat partial. In prezent, castelul este utilizat exclusiv doar cu scopul de a fi promovate vinurile Jidvei. El are 11 camere care sunt folosite doar pentru colaboratorii companiei. Amprenta sa este de 890 de metri patrati, iar domeniul este de 10 hectare. In jurul castelului exista un parc, iar in spatele acestuia avem o ferma pe care o vom integra in circuitul turistic. In ferma detinem 10 cai de rasa si vom avea si spatii de agrement”, ne-a intampinat cu explicatii la intrarea in castel Irina Incze, intendentul castelului de peste 35 de ani.

Ne continuam incursiunea din acea noapte descoperind ca la catul cel mai de jos, de sub pamant se ajunge pe scara din barne masive de lemn de stejar ce dateaza din anul 1560 si care te poarta catre o sala de degustare.

Aici, in localitatea Cetatea de Balta, taramul povestii castelului se imbina aproape perfect cu cel al lumii moderne din ziua de azi. Iar acest aspect este bine conturat de amprenta pe care si-o pune tehnologia de ultima generatie din crama Tauni. O crama construita in exterior in anul 2014. Potrivit reprezentantilor Jidvei, eficienta unei astfel de crame se resimte in reducerea costurilor fata de cele pe care le genereaza o crama clasica, acestea fiind reduse chiar si cu pana la 15%.

 crama exterior

La doar cativa kilometri de crama Tauni, exista o parcela de traminer roz, un soi de struguri ce reprezinta materia prima primordiala a unui produs pe care specialistii il denumesc „Ice Wine”. Ice Wine-ul este un vin desert cu aroma si miros puternice de trandafir, cu un rest de zahar foarte mare si cu un continut de alcool un pic mai ridicat, de peste 13 grade.

„In fiecare an pastram aproximativ 3 hectare de traminer roz, preferam acest soi pentru aroma si pentru pielita mai groasa, ce permite o deshidratare mai lenta. Astfel, in fiecare an avem rabdare si asteptam inghetul, asteptam sa avem o saptamana in care temperaturile sa fie negative atat pe parcursul zilei, cat si pe cel al noptii, iar dupa acest interval de timp, tot intr-o zi cu inghet recoltam strugurii”, ne-a exemplificat Nelu Marginean, directorul tehnic al companiei Jidvei de la crama Tauni.

Ice Wine

Ice Wine-ul poate fi obtinut doar in conditii speciale, de climat rece. Strugurii inghetati sunt recoltati manual, la o temperatura de minimum -5 grade Celsius.

Calatoria de pe taramul Jidvei continua cu un ultimul popas, dar unul dintre cele mai complexe: la sediul unde se desfasoara intreg procesul de faurire al celebrelor vinuri Jidvei. Cel care ne intampina nerabdator este insusi Liviu Necsulescu. Nascut in 1930 in Braila si crescut cu guvernante, Liviu Necsulescu avea o vasta experienta in agricultura in momentul in care a cumparat podgoria Jidvei de la I.A.S.-ul local. Printre altele, acesta a fost responsabilul de culturile de orez din Romania in timpul regimului comunist.

Liviu Necsulescu

Odata ce a preluat podgoria, Liviu Necsulescu s-a apucat sa cumpere dealuri intregi de la tarani pentru a le planta cu vita-de-vie pentru ca era hotarat sa refaca prestigiul vinului sec de Jidvei in asa fel incat acesta sa concureze cu celelalte mari podgorii din tara. Si, a reusit! In prezent, Jidvei este cel mai bine vandut vin alb sec din tara, compania mai doborand un record si la categoria „cea mai mare suprafata de vita-de-vie cultivata din Romania” – peste 2.400 de ha.

„Eu am proiectat tot ceea ce vedeti in acest depozit, eu am planificat intreg procesul de functionare al acestor sectii”, puncteaza cu o voce apasata Liviu Necsulescu aratandu-ne sectia in care se afla peste 5.500.000 de litri de vin.

105 cisterne a cate 56.000 de litri de vin se regasesc in sectia de formarea a vinului, precum o numesc specialistii: „vinul tanar, proaspat tras se formeaza aici. Ce inseamna ca se formeaza? Aici au loc ultimele degajari de dioxid de carbon, drojdiile fine incep sa se depuna. Procesul de formare a vinului dureaza cateva saptamani, dupa incheierea acestuia, vinul este condus catre sectia de maturare. In timpul maturarii au loc anumite procese de oxidare a alcoolului continuand cu unele reactii de condensare si polimerizare. Toate aceste procese conduc la un vin cu o aroma mult mai complexa decat acea a vinului tanar - a carui aroma este una primara, adica o aroma obtinuta numai din strugure”, au completat specialistii Jidvei.

crama interior

Vinul sta in aceasta sectie o perioada de sase luni pana la un an, uneori chiar si un an jumatate. Imediat dupa aceasta perioada, putem vorbi despre termenul „buchet”, adica fenomenul prin care se defineste procesul de infratire a tuturor elementelor din vin.

imbuteliere crama int.

Jidvei detine si o sectie mixta finalizata in 2017, in cadrul careia tancurile sunt de 60.000 de litri: „inainte aveam aici vase din lemn cu o capacitate cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de litri. In aceasta sectie avem si zona de pastrare si maturare a vinului, dar si zona de conditionare”, ne-a precizat Nelu Marginean, directorul tehnic al companiei Jidvei de la crama Tauni.

linie imbuteliere

Potrivit acestuia, inainte de procesul de imbuteliere, aici se filtreaza vinul si se stabilizeaza. In ceea ce priveste procesul de imbuteliere, in acest moment compania Jidvei imbuteliaza aproximativ 80.000 de sticle de vin la opt ore. 

masina transport