Cartofii si citricele, alimentele care s-au scumpit cel mai mult in primele 3 luni ale anului

Cartofii au continuat sa se scumpeasca in luna martie, pretul acestora urcand cu 26,33% de la inceputul anului.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 12 Aprilie 2019

Topul scumpirilor continua cu legumele si conservele de legume, ale caror preturi au fost mai mari de 20,6% in martie fata de decembrie, si citricele si alte fructe meridionale ale caror preturi au urcat cu 10,28% in aceeasi perioada, arata datele Institutului National de Statistica. 

In martie fata de februarie, cel mai mult s-au scumpit citricele (plus 4,5%), cartofii (plus 4,41%), legumele si conservele de legume (plus 2,84%).  Pe de alta parte, de la inceputul anului ouale s-au ieftinit cel mai mult, pretul scazand cu 5,22%.

Reduceri nesemnificative de pret (minus 0,2%) au inregistrat fasolea boabe si alte leguminoase. Fata de luna februarie, produsele alimentare care s-au ieftinit cel mai mult sunt ouale (minus 5%), fructele proaspete (minus 2,1%) si carnea de porc (minus 0,11%). 

In ansamblu, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,49% in martie fata de luna precedenta si cu 3,08% fata de ultima luna a anului trecut.