Caras-Severin: Fermierii care doresc sa creasca porci din rasele Bazna si Mangalita mai au de asteptat pentru a primi purceii

Fermierii care doresc sa creasca porci din rasele Bazna si Mangalita mai au de asteptat in acest an pentru a primii purceii.

Scris de Adrian Lazar, Luni, 26 Martie 2018

Fermierii care doresc sa creasca porci din rasele Bazna si Mangalita mai au de asteptat in acest an pentru a primii purceii.

 

Motivul: in prezent nu exista baza genetica necesara a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la Targul Mare de Primavara de la Racasdia.

Nu avem posibilitatea, la aceasta data, sa dam purcei la toti cei care s-au inscris in program, pentru ca nu am avut baza genetica necesara, nu avem modulul acesta biologic, insa pentru anii viitori vom indestula acest program, adica vom avea si scroafele necesare si purceii pe care ii solicita si care vor ajunge, prin procesare, la consumatori. Programul a inceput efectiv in doua judete, si anume, la Hunedoara si la Sibiu, unde s-au dat peste o suta de purcei la crescatorii de porci din cele doua rase”, a explicat ministrul Agriculturii.

In tara au fost identificati 188 de crescatori de Mangalita si Bazna. Dupa cum sustine Petre Daea, de la acesti crescatori, printr-un program de urmarire atenta a montelor si fatarilor, purceii respectivi vor ajunge la cei care s-au inscris in program.

Totodata, ministrul Agriculturii a subliniat faptul ca sunt foarte multe produse traditionale, de casa, care nu au neaparat statutul de produs montan sau de produs traditional, dar sunt de o calitate incontestabila, mult superioara produselor din magazine.