Campionii marilor recolte la soia

“Daca de ceva vreme prezentam fermierii campioni la porumb si floarea-soarelui, a sosit momentul sa prezentam si agricultorii care au obtinut productii record la soia. Stim deja ca tara noastra are o traditie importanta in cultura de soia, iar agronomic, este o cultura deosebit de importanta prin cantitatea mare de azot lasata in sol. Agricultorii care seamana soiurile din portofoliul companiei noastre se bucura si de rezultate foarte bune, dovada fiind cresterea numarului de hectare semanate de la un an la altul”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience™ - Divizia de Agricultura a DowDuPont.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 13 Martie 2019

Cea mai buna productie la soia a obtinut-o Gina Dragan, care a cultivat soiul PR92M35 si a recoltat 5.520 kg/ha. „Lucrez 1.015 ha, dintre care anul trecut au fost cu soia 35 ha. Cultura premergatoare a fost porumbul, asa ca am arat in toamna, in primavara am lucrat terenul cu combinatorul si am administrat 250 kg/ha de ingrasamant 20.20.0, dupa care am semanat in 27-28 aprilie. Am erbicidat o singura data si am aplicat doua tratamente, unul cu insecticid si unul cu fungicid si am irigat in doua transe. Recoltatul a avut loc pe 20 octombrie, iar in aceasta primavara vom semana 40 ha cu soia”, a precizat Gina Dragan.

Gheorghe Dobrescu din judetul Dolj este al doilea fermier campion la soia. Acesta a semanat soiul PR91M10 si a recoltat 5.190 kg/ha. “Am avut anul trecut soia pe 381 ha in cadrul unei ferme si 40 ha in alta ferma, in total lucrez 1.000 ha. Am semanat dupa porumb, jumatate din suprafata a fost scarificata in toamna, jumatate arata. La pregatirea patului germinativ am fertilizat cu 150 kg/ha - 18.46.0 si am semanat in a doua jumatate a lunii aprilie. Am aplicat un erbicid, un biostimulator atunci cand plantele aveau 3 frunze, am mai dat 3 tratamente cu insecticid – primul imediat dupa semanat si doua in vegetatie. Am aplicat doua tratamente cu fungicid, iar in vegetatie cultura a mai primit 200 kg/ha sulfat de amoniu”, a punctat agricultorul doljean.

 

In judetul Mures, localitatea Lechinta, fermier campion a devenit Vasile Santa. Acesta lucreaza 1.000 ha, soia a avut in 2018 pe 70 ha si a obtinut 4.900 kg/ha la soiul PR91M10. “Pentru soia cultura premergatoare a fost graul, asa ca in toamna anului 2017 am arat si nivelat cu grapa rotativa. In primavara am aplicat ingrasamant complex 16.16.16 – 200 kg/ha, am incorporat cu combinatorul, dupa care a doua zi am semanat la distanta de 25 cm intre randuri. Am erbicidat preemergent, iar al doilea erbicid a fost aplicat doar unor parcele. Nu am aplicat nimic altceva, iar recoltatul a avut loc in perioada 10-20 septembrie. In aceasta primavara voi semana 80 ha cu soia, am ales doar soiurile PR91M10 si P21T45, pentru ca am fost foarte multumit de productiile obtinute”, a declarat fermierul campion.

Soiul P21T45 a oferit productii foarte bune anul trecut si in judetele Timis si Bacau. Astfel, fermierii campioni din aceste judete sunt Claudiu Buta si Razvan Horoi care au obtinut 4.400 kg/ha.

Claudiu Buta, din judetul Timis, lucreaza 320 ha, dintre care soia a avut anul trecut pe 15,6 ha. “Cultura premergatoare a fost porumbul, asa ca am arat in toamna am arat, in primavara am lucrat terenul cu combinatorul si am semanat in a doua jumatate a lunii aprilie si am dat pe rand triplu 16 – 300 kg/ha. Am erbicidat in doua treceri, pentru combaterea buruienilor cu frunza lata si a celor cu frunza ingusta. Nu am aplicat nimic altceva, am fost foarte multumit, de aceea voi semana in aceasta primavara 35 ha cu soia, doar cu P21T45. Media in ferma a fost 4.400 kg/ha, dar am avut si sole cu productii mai mari”, a afirmat agricultorul.

Razvan Horoi, din judetul Bacau, lucreaza 2.800 ha, iar anul trecut a semanat 64 ha cu soia, jumatate din suprafata cu soiul P21T45. “Am avut monocultura, in toamna doar am scarificat si am dat gunoi de grajd – 8 t/ha. In primavara am trecut de doua ori cu grapa cu discuri si am fertilizat cu ingrasamant triplu 16 – 250 kg/ha. Am semanat in 22 mai, am erbicidat imediat dupa acele ploi din vara si am aplicat un tratament cu foliare. Recoltatul a avut loc in perioada 17-20 septembrie, iar in aceasta primavara voi semana 64 ha cu soia. Voi semana acest soi pe toata suprafata, mi-a dat curaj productia obtinuta, poate chiar voi numarul de hectare, anul trecut a fost abia a treia campanie in care am semanat soia”, a declarat fermierul campion.

Un alt fermier campion este Marco Chiaradia din Giera, judetul Timis, care a obtinut 4.360 kg/ha cu soiul PR92B63.

Iulian Filipoiu este un alt fermier campion la soia. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Scanteia, judetul Ialomita, a cultivat soiul P21T45 si a obtinut 4.200 kg/ha. “La soia am obtinut 4.200 kg/ha, a fost un an exceptional pentru aceasta cultura. Am semanat la inceputul lunii mai, iar planta premergatoare a fost porumbul. Cand am semanat, apoi am aplicat 200 kg/ha ingrasaminte complexe 18.46.0, un ingrasamant pe baza de azot in luna iunie, un fungicid si doua erbicide si am irigat in 4 ture”, a declarat Iulian Filipoiu

Si in judetul Olt soiul PR91M10 a oferit productii foarte bune. In cadrul societatii Olt Piess, agricultorii Ilie Popescu si Doru Ancuta au obtinut 4.100 kg/ha.

 

PR92M35 – soi semitimpuriu, cu bobul mare, rotund si hilul de culoare maronie. Are o rezistenta foarte buna la principalele boli si asigura productii foarte bune atunci cand sunt aplicate tehnologii medii si de varf.

P21T45 – semitimpuriu cu inflorire semitimpurie, ce are o foarte buna rezistenta la cadere si continut ridicat de proteina. Are boabele mari cu hilul maro si o exceptionala capacitate de productie. Se poate cultiva atat in irigat, cat si in neirigat, chiar si in nordul tarii.

PR91M10 – soi timpuriu din grupa I de maturitate, cu bobul mare, sferic si hilul de culoare galben deschisa. Tolereaza atacul de mana pe tulpina si pastai si se poate cultiva in toate zonele favorabile acestei culturi, inclusiv in zonele mai nordice.

P92B63 - soi semitimpuriu, ce se poate cultiva in toate zonele favorabile acestei culturi. Are bobul mare, uniform, sferic, cu hilul de culoare cafenie si continut ridicat in proteina, iar datorita precocitatii sale, se poate cultiva si spre zonele mai nordice.

 

Articol realizat de catre echipa CORTEVA Agriscience