Buzau: Pepenele de iarna, un nou soi aclimatizat in tara noastra de cercetatorii Statiunii legumicole

Pepenele de iarna (benincasa hispida), un nou soi provenit din Asia, a fost aclimatizat in acest an, in premiera in tara noastra, de cercetatorii Statiunii legumicole din Buzau.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 09 Noiembrie 2018

Productia depaseste 60 de tone la hectar, iar fructele cu o greutate cuprinsa intre doua si patru kilograme sunt o sursa pe timpul iernii de vitamina C si alte vitamine.

``Anul acesta am facut documentatia si incepand cu anul viitor va fi inscris in vederea omologarii si brevetarii. Productia depaseste 60 de tone la hectar, o productie foarte mare, o planta produce aproximativ 15-20 de fructe, iar daca sunt lasate sa ajunga la maturitate numarul lor scade la 8-10 fructe pe planta``, a declarat cercetatorul Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de stiinte agricole si silvice.

Potrivit sursei citate, pepenele de iarna, foarte popular in Asia, este o specie din familia cucurbitaceelor.

``Fructele sunt gustoase, dulci si pot inlocui in preparatele culinare pepenele, castravetele si chiar dovleacul, dar ceea ce este cel mai important, se pastreaza foarte bine peste iarna, asa cum se pastrau la tara dovlecii de placinta, si isi mentin prospetimea in conditii naturale, de camara de magazine``, a spus Vanatoru.

El sustine ca planta poate fi folosita si ca port-altoi la pepeni pentru a obtine productii foarte mari.

``Inca din acest an putem oferi seminte promotional cultivatorilor, iar cei care doresc informatii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine``, a precizat cercetatorul.