Braila: Numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 117

Numarul focarelor de pesta porcina africana din judetul a ajuns la 117, din care 9 in exploatatii comerciale si 2 cazuri la mistreti, despagubirile acordate fiind de aproximativ 150 milioane lei, potrivit Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 04 Decembrie 2018

Cele mai mari despagubiri la nivelul intregii tari pentru pesta porcina africana au fost platite in judetul Braila, unde au fost despagubite 2.999 de exploatatii, dintr-un total de 3.206, valoarea sumelor acordate fiind de 147.282.990 de lei.

Primul focar de pesta porcina din judetul Braila a fost confirmat in comuna Frecatei, in luna iulie, localitatea unde, in luna octombrie, au fost introdusi 40 de porci santinela. Ei sunt monitorizati si, daca se constata ca nu se imbolnavesc, se va considera ca aici virusul nu mai exista, iar localnicii pot relua activitatea de crestere a porcilor. 

Dupa introducerea porcilor santinela, in judetul Braila a fost prezenta o delegatie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul in care s-a actionat pentru combaterea pestei porcine in judet. Rezultatele acestei verificari nu au fost facute inca publice.

Potrivit DSVSA, medicii veterinari care au participat la actiunile de lichidare a focarelor de pesta porcina africana din judetul Braila vor beneficia de timp liber compensator pentru orele suplimentare efectuate, avand in vedere ca ei nu pot fi platiti pentru acele ore efectuate, pentru ca in bugetul institutiei nu sunt alocate fonduri la capitolul „Cheltuieli de personal” pentru orele suplimentare.