Bayer va finaliza joi preluarea Monsanto

Planificata preluare de catre Bayer a producatorului american de seminte Monsanto, pentru 62,5 de miliarde de dolari, ar urma sa se finalizeze joi, se arata intr-un articol aparut in publicatia germana Frankfurter Allgemeine Sonntags Zeitung.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 04 Iunie 2018

Un purtator de cuvant al grupului german Bayer a refuzat sa comenteze informatiile. Saptamana trecuta, Bayer a obtinut aprobarea autoritatilor SUA pentru preluarea Monsanto, dupa luni de intarziere a evaluarii tranzactiei, rezolvand astfel principalul obstacol in calea fuziunii. Daca tranzactia nu se finalizeaza pana in 14 iunie, Monsanto se poate retrage din acordul de preluare şi poate solicita un pret mai ridicat. Tranzactia ar fi ultima dintre cele trei fuziuni majore care vor schimba semnificativ industria agrochimica.

Grupul elvetian Syngenta a acceptat sa fie preluat de firma chineza ChemChina, pentru 43 de miliarde de dolari, in timp ce companiile americane Dow Chemical şi DuPont au acceptat sa-şi uneasca activitatile din sectorul de agrochimie pentru a da naştere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Acordul dintre Bayer şi Monsanto va duce la crearea celui mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic şi erbicide, care va controla mai mult de un sfert din piata mondiala a semintelor şi pesticidelor. Pe piata mondiala a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cota de piata de 18%, in timp ce pe primul loc se afla Syngenta, cu 19% din piata. Monsanto este lider pe piata semintelor, cu o cota de piata de 26%, urmata de DuPont. Bayer şi Monsanto au o prezenta importanta in Romania.