Bacterie daunatoare pe 6.650 de plante de vita-de-vie provenite din Italia

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a depistat prezenta unei bacterii daunatoare pe o treime dintre cele 18.900 de bucati de plante de vita-de-vie provenite din Italia, notificand in sistemul electronic al Comisiei Europene Europhyt lotul de plante declarat contaminat in urma rezultatului analizelor de laborator, au anuntat reprezentanti Ministerului Agriculturii.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 09 Mai 2018

„Inspectorii fitosanitari Timis au verificat in data de 14 martie 2018 un transport ce continea un numar de 18.900 de bucati de plante de vita-de-vie de provenienta Italia, din care au prelevat 32 de probe, cate o proba din fiecare soi, pe care le-au trimis laboratorului din cadrul ANF pentru a fi analizate. Conform buletinelor de analiza, rezultatele au aratat prezenta organismului de carantina Xylophilus ampelinus pe un numar de 6.650 de bucati de plante de vita-de-vie, respectiv 10 probe pozitive. Pana in data de 23.04.2018 cand a fost notificat, agentul economic a comercializat 3.850 de bucati de plante de vita-de-vie catre diferiti beneficiari. Masura luata de inspectorii fitosanitari este aceea de colectare si returnare a plantelor infectate, iar pentru urmatorul transport cu plante viticole origine Italia comercializarea va fi interzisa pana la primirea buletinului de analiza”, precizeaza MADR.

Xylophilus ampelinus este agentul etiologic al necrozei bacteriene si al cancerului la vita-de-vie. Simptomele pot fi observate de la inceputul primaverii pana in luna iunie pe lastari, frunze si flori.