Azomures a anuntat lansarea unui nou ingrasamant, ureea granulata

Compania Azomures a anuntat intr-o conferinta de presa, lansarea unui ultim tip de ingrasamant, ureea granulata, care este, potrivit reprezentantilor combinatului, un produs unic in zona de Sud-Est a Europei, realizat in urma unei investitii recente de 85 milioane de euro in fabrica de uree.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 22 Noiembrie 2018

„Suntem singurul producator din Romania si singurul din regiune care produce uree granulata. Pot sa spun ca peste 90% din cantitatea de uree folosita in Romania este produsa de Azomures si avem doua zone in care livram atat pentru agricultura, cat si in domeniul tehnic, pentru fabricile care produc pal melaminat”, a declarat Liviu Badarau, directorul de vanzari al companiei.

Acesta a precizat ca producatorul din judetul Mures efectueaza si cercetari pentru reducerea procentului de volatilizare a ingrasamintelor pentru agricultura.

Potrivit lui Ovidiu Maior, reprezentantul PR al Azomures, modernizarea noii fabrici de uree s-a facut in urma unei investitii de aproximativ 85 milioane de euro. Conform specialistilor, ureea granulata reprezinta un avantaj agronomic, intrucat impiedica pierderea azotului in sol cu pana la 15-20% fata de ureea clasica.

„Pierderile in sol de azot sunt cu 15-20% mai mici decat la ureea clasica, prill. Avantajul este ca acele pierderi prin spalare sau volatilizare, mai ales ca au intervenit aceste perioade de canicula in care amoniacul poate sa dispara, este temporizat foarte mult”, a aratat profesorul Mihai Rusu, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

Specialistii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au mai sustinut ca testele au aratat ca marele neajuns al ureei clasice este pierderea de azot in atmosfera in conditii de seceta, dar ca ureea granulata, prin sistemul de granulare, impiedica pierderea in atmosfera a azotului, care poate fi preluat si transformat in azot amoniacal de catre radacinile plantelor.