Aviz favorabil pentru bugetul ANSVSA pe 2019

Proiectul de buget al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ANSVSA pentru anul 2019, in suma de 890,176 milioane de lei, a primit aviz favorabil in comisiile de specialitate reunite din Parlament, fiind respins singurul amendament depus care viza suplimentarea bugetului cu 55 milioane de lei pentru actiuni de combatere a pestei porcine africane.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 12 Februarie 2019

Membrii Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, cei din Comisia pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala din Senat impreuna cu Comisia pentru Ape, Paduri si Fond Cinegetic din Senatul Romaniei au avizat bugetul ANSVSA cu 14 voturi pentru si 10 impotriva.

Bugetul ANSVSA pentru 2019 este mai mare cu 8,07% decat anul trecut.

"Cheltuielile de personal reprezinta 33 milioane de lei si se vor utiliza pentru plata salariilor in cadrul ANSVSA (...). S-au prevazut si cheltuieli privind deplasarile pentru participarea personalului la activitatile legate de exercitarea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. La capitolul Bunuri si Servicii prevederea bugetara este de 8,154 milioane de lei, din care 2,26 milioane de lei pentru mentenanta sistemelor informatice sanitare veterinare, suma de 472.000 lei - cheltuieli estimate pentru desfasurarea activitatilor de exercitare a Presedintiei şi 5,46 milioane de lei pentru cheltuieli de intretinere si functionare a aparatului propriu. La capitolul transferuri intre unitati ale administratiei publice sunt 810,96 milioane de lei, iar proiectele cu finantare din fondul externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 -32020 suma de 34,25 milioane de lei", a spus vicepresedintele ANSVSA, Traian Petcu.

Deputatii au susţinut, in cadrul Comisiilor de specialitate, ca absenta presedintelui ANSVSA, Geronimo Branescu, de la dezbaterea bugetului ANSVSA reprezinta o lipsa de respect la adresa parlamentarilor, daca acesta nu a lipsit din motive obiective.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, principalele obiective pe termen mediu ale ANSVSA vizeaza in primul rand transpunerea legislativa, avand in vedere angajamentul asumat prin transpunerea acquis-ului veterinar si cel referitor la siguranta alimentelor in legislatia nationala si totodata implementarea deplina si efectiva a acestuia, dar si sprijinirea intreprinderilor de ecarisare pentru a realiza investitii si programe de retehnologizare. Tot la aceste obiectiv se are in vedere dezvoltarea sistemului informatic de management al activitatii de laborator (LIMS); rezistenta antimicrobiana; detectia pesticidelor din alimente si furaje. 

Strategia de dezvoltare a laboratoarelor si supravegherea, prevenirea si controlul bolilor transmisibile ale animalelor, protectia sanatatii publice in unitatile de lapte si produse din lapte sunt alte obiective importante pentru apararea sanatatii animalelor si al sigurantei alimentare.