Autoritatea de concurenta din Anglia ar putea bloca tranzactia gigant dintre retailerii Sainsbury si Asda Londra

Autoritatea pentru Reglementarea Concurenţei din Marea Britanie (CMA) a anuntat ca tranzactia dintre retailerii Sainsbury si Asda fie ar trebui blocata, fie va necesita vanzarea unui numar semnificativ de magazine sau chiar a unor branduri, transmite Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 25 Februarie 2019

"Va fi probabil dificil pentru Sainsbury si Asda sa rezolve problemele pe care le-am identificat". Tranzactia ar putea afecta consumatorii din cauza preturilor mai ridicate si a reducerii gamei si a calitatii produselor oferite, apreciaza CMA. De asemenea, ar putea creste preturile la multe magazine detinute de Sainsbury si Asda in benzinarii. 

Sainsbury, al doilea mare lant de supermarketuri din Marea Britanie, dupa Tesco, a anuntat ca nu este de acord cu concluziile CMA.

"Vom incerca sa intelegem rationamentul acestor concluzii si vom continua sa ne pledam cauza in urmatoarele saptamani", se arata intr-un comunicat al retailerului britanic.

In aprilie 2018, Sainsbury a confirmat ca va plati 7,3 miliarde de lire sterline (zece miliarde de dolari) pentru a cumpara Asda, subsidiara britanica a Walmart. Tranzactia va duce la crearea celui mai mare lant de supermarketuri din Marea Britanie, depasind liderul pietei, Tesco. 

Pentru Mike Coupe, care a preluat in urma cu patru ani functia de director general al Sainsbury, este cea mai dura si mai riscanta decizie luata pana acum, dupa ce toti cei patru mari retaileri britanici, inclusiv lantul Morrisons, au pierdut din cota lor de piata in urma intrarii in Marea Britanie a lanturilor germane de discount Aldi si Lidl, dar si pe fondul majorarii cererii pentru cumparaturi online si a succesului Amazon.

Walmart, cel mai mare retailer mondial, va detine 42% din entitatea combinata. Asda, pe care Walmart a achizitionat-o in 1999 pentru 6,7 miliarde de lire sterline, este una dintre subsidiarele cel mai putin performante ale gigantului american.  Grupul format in urma fuziunii dintre Sainsbury si Asda va depasi Tesco, cu o cota de piata combinata de 32%, in timp ce cota de piata a Tesco este de 28%, conform celor mai recente date publicate de compania de cercetare Kantar Worldpanel.

Combinarea Asda cu Sainsbury, a carei capitalizare bursiera se ridica la 5,9 miliarde de lire sterline (8,1 miliarde de dolari), va crea un gigant care va avea 2.800 de magazine, aproape 350.000 de angajati si vanzari de 50 miliarde de lire sterline.

In prezent, Sainsbury este al doilea mare lant de supermarketuri din Marea Britanie, urmat de Asda.