Au aparut primele rosii romanesti in pietele din Bucuresti

Producatorii agricoli inscrisi in programul de sprijin guvernamental pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, au livrat deja primele rosii romanesti in pietele agroalimentare din Bucuresti, a anuntat, luni, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Ramona Dascalu, Marti, 15 Mai 2018

Astfel, tomatele de productie autohtona obtinute pe sol prin metode conventionale, fertilizate cu ingrasamant natural, sunt expuse spre vanzare de catre producatorii agricoli in pietele: Rahova, Straduintei, Domenii, Ramnicu Sarat si Sudului.

Ministerul de resort precizeaza ca, in zilele urmatoare, consumatorii se vor putea aproviziona cu tomate romanesti si din alte piete din Bucuresti.

Producatorii agricoli autohtoni inscrisi in programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate pot fi usor recunoscuti de consumatori, ei purtand sorturi rosii cu insemnele programului si avand la loc vizibil afisat tablite de identificare.

MADR informeaza, totodata, ca, pana pe 9 mai 2018, au fost primite in total 11.925 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, iar cei mai multi cultivatori provin din judetele Olt (3.937), Dolj (1.643) si Galati (1.590). Din totalul solicitantilor de sprijin in Ciclul I, au definitivat plantarea tomatelor in spatii protejate un numar de 10.451.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, cu ajutorul caruia producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, se afla in al doilea an de implementare, asigurandu-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona incepand cu luna mai si pana in decembrie.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de cel putin 2.000 de kilograme, dovedita cu documente justificative, noteaza Ministerul Agriculturii.