Asociatia Pro Consumatori: Gemuri si dulceturi cu urme de fructe si chimicale

Asociatia Pro Consumatori trage un semnal de alarma consumatorilor de gemuri si dulceturi asupra citirii cu atentie a etichetei produselor.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 11 Octombrie 2018

Dulceata de zmeura cu carmin si aroma de dude, gem de caise ce contine trei indulcitori artificiali si un conservant, iar 8 din 10 borcane de gem contin acid citric (E330 –  este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree).

Sunt doar cateva dintre concluziile studiului realizat de catre expertii Asociatiei Pro Consumatori, studiu ce face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ``Sa invatam sa intelegem eticheta!``

Expertii APC au analizat continutul a 18 tipuri de gem, 16 tipuri de dulceata si 10 tipuri de magiun. Potrivit acestora, ingredientele regasite in compozitia sortimentelor analizate sunt urmatoarele: gutui, cirese amare, nuci verzi, piersici, fragi, macese, mure de cultura, prune, afine, caise, mure de padure, coacaze negre, zmeura, dovleac, visine, cirese, cirese albe, capsuni, smochine, nuca coapta, lamaie, lamaie cubulete, apa, zahar, zahar invertit, zahar din trestie, sirop de glucoza-fructoza, suc de mure, concentrat din suc de fructe, suc de lamaie, suc concentrat de mar, arome si aroma de dude.

In plus, in cele 44 de produse analizate s-au identificat 10 aditivi alimentari: ciclamat de sodiu, zaharina, acesulfam de potasiu, carmin, sorbat de potasiu, lactat de calciu, acid citric, acid ascorbic, sorbitol si pectina.

``Conservele realizate cu fructe care ajung la maturitate in aceasta perioada a anului ocupa o pondere insemnata in alimentatia noastra. Din pacate, o parte a industriei alimentare a denaturat retetele traditionale ale unor produse precum gemul de prune, gemul de caise, dulceata de caise, dulceata de zmeura etc, prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifica gustul specific al acestor produse si care pot duce si la aparitia unor probleme de sanatate. Totodata, industria le ofera celor care nu sunt informati cu privire la efectele unor chimicale asupra sanatatii, tot felul de amestecuri de substante chimice, care scurteaza perioada de pregatire a unor conserve si elimina anumite etape specifice realizarii conservelor in casa, cum ar fi sterilizarea. Consumatorii care nu se informeaza sau nu evalueaza continutul unor astfel de produse, risca pe termen mediu sau lung sa-si pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice. De aceea recomand sa se  verifice calitatea produselor prin prisma continutului afisat pe eticheta la sectiunea ingrediente, respectiv in functie de cantitatea de fruct/e folosita de producator pentru a obtine 100 grame produs finit``, a declarat intr-un comunicat remis la redactie presedintele Asociatiei Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Una dintre cele mai sanatoase conserve de fructe ramane insa magiunul realizat din prune, struguri, dovleac etc., arata concluziile studiului. In acest sens, expertii APC au analizat sase marci de magiun de prune care se comercializeaza in marile structuri comerciale (hypermartketuri) si au realizat si un top 5.

 

Top 5 marci magiun de prune dupa cantitatea de glucide/carbohidrati in 100 grame:

  1. Topoloveni si Drag de Romania – 62,2 grame glucide/100 grame produs;
  2. Raureni – 60 grame glucide/100 grame produs;
  3. Dinadi – 56,4 grame glucide/100 grame produs;
  4. Arovit - 55 grame glucide/100 grame produs;
  5. Alex Star - 43 grame glucide/100 grame produs.

 

Top 5 marci magiun de prune dupa cantitatea de proteine in 100 grame:

  1. Alex Star – 3,4 grame proteine/100 grame produs;
  2. Raureni – 2,6 grame proteine/100 grame produs;
  3. Dinadi – 2,46 grame proteine/100 grame produs;
  4. Arovit – 1,6 grame proteine/100 grame produs;
  5. Topoloveni si Drag de Romania – 1,12 grame proteine/100 grame produs.

 

Top 5 marci magiun de prune dupa valoarea energetica a 100 grame:

  1. Alex Star – 602 kcal/100 grame produs;
  2. Topoloveni si Drag de Romania – 318 kcal/100 grame produs;
  3. Raureni – 267 kcal/100 grame produs;
  4. Dinadi – 246 kcal/100 grame produs;
  5. Arovit – 230 kcal/100 grame produs.

 

Asociatia Pro Consumatori este fosta Asociatie pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, infiintata in anul 1990.