Aproape 100 de purcei Bazna si Mangalita, distribuiti in tara printr-un program de sprijin al MADR

Aproape 100 de purcei de Bazna si Mangalita au fost livrati pana in prezent crescatorilor de animale in cadrul programului guvernamental de sustinere a cresterii celor doua rase autohtone, lansat in urma cu peste o luna in Sibiu, a declarat, luni, in judetul Alba, directorul general adjunct in cadrul Directiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ion Rosu.

Scris de Ramona Dascalu, Marti, 17 Aprilie 2018

Prezent la actiunea prin care trei crescatori din Alba au primit in total 26 de purcei din rasa Bazna proveniti din gospodariile a doi furnizori din Mihalt si Valea Lunga, oficialul din Ministerul Agriculturii a mentionat ca, in afara de acestia, la nivel national au fost livrati pana luni un numar de 68 de purcei Bazna si Mangalita in judetele Sibiu, Hunedoara, Cluj, Ialomita si Dambovita.

"Pana in prezent, s-au livrat in cadrul programului 68 de purcei Bazna si Mangalita, in greutate de minimum 10 kilograme. Crescatorii deja si-au incasat banii, respectiv cei 2.500 de lei de purcel. (...). Cei 68 de purcei au fost distribuiti catre 9 crescatori. S-au distribuit si 10, s-au distribuit si 8 purcei, in functie de numarul de porci pe care crescatorii i-au avut de livrat. In Ialomita, de exemplu, numarul de purcei a fost de 4", a declarat Ion Rosu.

El a adaugat ca programul are succes, iar cererile sunt foarte mari.

 "Acest program este unul multianual. In momentul de fata, cererea este mai mare decat oferta, dar toti crescatorii care sunt inscrisi in program si care au completat dosarul vor primi purceii. E adevarat, nu in acest an, in 2019, in 2020", a sustinut Rosu.

Acesta a subliniat ca este "un nou inceput", dupa ce rasele autohtone Bazna si Mangalita "au pierdut de-a lungul timpului lupta" cu celelalte rase crescute in sistem industrial,  conventionale. 

"Din punct de vedere al calitatii carnii se caracterizeaza printr-o carne mult mai sanatoasa, printr-o carne cu mult mai putin colesterol decat rasele care se cresc in sistem conventional. Determinarile recente arata ca grasimea acestor rase este o grasime bogata in aminoacizi, Omega 3, Omega 6, care se gaseste si in somon", a mai spus directorul general adjunct in cadrul Directiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii.

Guvernul a aprobat in 10 ianuarie o schema de sprijin financiar pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita de care vor beneficia in perioada 2018 - 2020, fondurile totale alocate depasind 4 milioane de euro.

Potrivit acestui program de sprijin, crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, care isi desfasoara activitatea in sectorul productiei primare, vor primi cu titlu gratuit un numar par de purcei, minimum doi si maximum zece, pentru crestere, ingrasare si livrare catre un procesator cu care au incheiat contract in acest sens. Pentru a beneficia de acest program, crescatorii de porci trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate.

Efectele asteptate in urma derularii acestui program sunt cresterea numarului de capete si conservarea celor doua rase de porci, dar si echilibrarea balantei comerciale cu acest produs, in conditiile in care in topul importurilor din tarile UE si terte domina de ani buni carnea de porc proaspata si refrigerata, Romania asigurand doar jumatate din necesarul de consum.