Apicultorii picheteaza maine sediul MADR

Apicultorii si mai multi membri ai grupurilor preocupate de sanatate mediului vor picheta maine incepand cu orele 11 sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 06 Mai 2019

Motivul: sa se amane petitia semnata de cei peste 3.000 de romani prin care se cere interventia in sprijinul adoptarii unei modalitati corecte, fundamentata stiintifica de evaluare a toxicitatii pesticidelor fata de insectele polenizatoare, printre care si albinele, se arata intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania remis la redactie.

Potrivit reprezentantilor federatiei, actiunea se circumscrie unei serii de evenimente similare care vor avea loc si in alte capitale europene in data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga,  Roma si Sofia.

Votul este asteptat sa aiba loc in data de 20 mai, ceea ce coincide cu Ziua Mondiala a Albinei, in Comisia Permanenta pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje, la Bruxelles. Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA - Autoritatea Europeana Pentru Siguranta Alimentara in anul 2013 dar neadoptat inca la nivelul intregii Uniuni Europene. 

Petitia online a fost semnata in afara de romani si de alti 230.000 de cetateni europeni.